miercuri, 26 martie, 2025

Ce se întâmplă cu alimentele de bază, de la 1 ianuarie 2025. Ce a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu Ce se întâmplă cu alimentele de bază, de la 1 ianuarie 2025. Acesta a precizat că alimentele de bază vor rămâne la fel de ieftine, după ce s-a luat măsura prelungirii plafonării adaosului comercial al acestora până la data de 30 iunie 2025.

Ce se întâmplă cu alimentele de bază, de la 1 ianuarie 2025

Florin Barbu a anunțat că au fost adoptate, la nivel guvernamental, măsuri ce vizează protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor români, în contextul economic tot mai dificil.

„Decizii pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor și pentru sprijinirea producției românești au fost luate de Guvernul României. Am prelungit măsura plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază până la 30 iunie 2025”, a spus Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a mai spus că, prin aceste măsuri, vor fi oprite creșterile nejustificate de prețuri la anumite produse, ceea ce va determina ca puterea de cumpărare a românilor să nu sufere nicio tulburare.

Florin Barbu a adăugat că va fi prelungită și măsura licențierii pentru produsele provenite din Ucraina, însă până la data de 31 iulie 2025.

„Stopăm din nou, creșterea nejustificată a prețurilor la anumite produse și păstrăm astfel puterea de cumpărare a românilor. De asemenea, am prelungit măsura licențierii pentru produsele provenite din Ucraina, până la data de 31 iulie 2025.

De fiecare dată am spus că rolul nostru este să sprijinim producția românească și să îi ajutăm pe ai noștri să își valorifice produsele pe care le obțin prin muncă grea. Susținem fermierii și procesatorii români și dezvoltăm împreună fiecare zonă a României”, a mai zis ministrul.

Plafonarea preţurilor la alimentele de bază, prelungită până la 30 iunie 2025

A fost prelungit termenul privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole şi alimentare, prevăzut de OUG nr. 67/2023.

„Referitor la OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, publicată în MO al României, Partea I, nr. 602 din 30 iunie 2023, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 10/2024, articolul 8 se modifică, astfel încât noul termen de aplicare a acestei OUG va fi de 30 iunie 2025”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile (MADR).

Limitarea  adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse alimentare esențiale a determinat scăderea prețurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populației.

Totodată, în perioada de aplicare a măsurii cu caracter temporar prevăzute de OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole şi alimentare, aprobată prin Legea nr. 10/2024, indicii prețurilor de consum au scăzut.

„Decizia de prelungire a termenului de aplicare a acestei OUG a fost luată ca urmare a faptului că în perioada de iarnă, cheltuielile cu utilitățile cresc, situație care determină o scădere a puterii de cumpărare a populației, iar nevoia de a achiziționa produse agricole şi alimentare la prețuri scăzute se menține în ceea ce privește produsele incluse în anexa la OUG nr. 67/2023. Astfel, modificarea actului normativ a vizat asigurarea accesului populației cu venituri mici la alimente de bază şi, implicit, protejarea consumatorului final”, mai arată MADR.

Astfel, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a precizat ce se întâmplă cu alimentele de bază, de la 1 ianuarie 2025.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.