duminică, 23 iunie, 2024

Ce sunt leucocitele mărite? Sarcina globulelor albe în organism

Multe persoane se întreabă ce sunt leucocitele mărite. Globulele albe sunt cel mai important element din sânge și stau la baza imunității organismului. Sângele nostru este roșu datorită globulelor roșii. În medie, există doar un singur globul alb la fiecare mie de globule roșii.

Cu toate acestea, în ciuda procentului mic, aceste celule joacă un rol important în sănătatea umană. Ele variază în funcție, formă și aspect. Principala lor sarcină este de a proteja organismul de viruși, bacterii, ciuperci și alți „dăunători” care îl atacă, de a lupta împotriva deteriorării țesuturilor și de a distruge propriile celule îmbătrânite sau mutante. Ele reprezintă fundamentul mecanismului de apărare al organismului.

Ce sunt leucocitele mărite? Leucocitoza și din ce cauze apare

Deși globulele albe se găsesc în principal în sânge, ele sunt produse de un organ special, măduva osoasă. Ele sunt produse în mod corespunzător ca răspuns la orice leziune tisulară. Este un element al unui răspuns inflamator sănătos și natural.

Leucocitoza apare ca o consecință a proceselor patologice. Atunci când agresorii invadează organismul, acesta eliberează un număr mare de celule albe în fluxul sanguin pentru a lupta împotriva amenințării.

Leucocitoza poate apărea în următoarele procese patologice precum boli infecțioase de orice natură, inclusiv infecții virale și infecții purulente. Multe persoane suferă de această anomalie pe fondul unor procese inflamatorii cronice.

În timpul căror boli apare deranjul? Cancerul contribuie la creșterea nivelului de globule albe

Deranjul apare în timpul anumitor cancere, reacții alergice sau paraziți în organism. În situațiile în care bariera de protecție a pielii este compromisă, suferă de arsuri grave și degerături. Există o serie de afecțiuni care nu au legătură cu bolile, dar în care crește și nivelul de globule albe din sânge.

Printre acestea se numără stresul sever, fumatul și dietele stricte. Există, de asemenea, mai multe condiții fiziologice care determină în mod natural un număr ridicat de celule albe din sânge. Așa cum am explicat mai sus, la femeile însărcinate, numărul de celule albe din sânge crește mai aproape de naștere.

Valoarea crește imediat după o masă și revine la normal după câteva ore, de aceea este important să faceți un test de sânge la cel puțin 5 ore după o masă. O baie sau o saună și exercițiile fizice viguroase înainte de test pot, de asemenea, să crească numărul de celule albe din sânge. Pentru a obține un rezultat fiabil, testul de sânge trebuie făcut strict pe stomacul gol, într-o stare de calm.

Ce medicamente scad numărul de celule albe din sânge?

Ce afectează numărul de globule albe din sânge? Printre medicamentele care contribuie la scăderea nivelului de celule albe se numără unele antibiotice, sulfonamide, barbiturice, diuretice, medicamente de chimioterapie, citostatice.

Dieta trebuie să fie echilibrată și să includă alimente proteice, pește, cereale, fructe și legume. Bulionul de pui ușor este alimentul care contribuie la creșterea numărului de celule albe din sânge. Astfel, este mai bine să evitați consumul acestuia. Creveții, algele marine și midiile sunt de dorit în alimentație.

Din moment ce ai aflat ce sunt leucocitele mărite este bine să știi cum să faci o distincție între limfocitoza moderată și cea ridicată. Dacă procentul de limfocite este sub 60%, diagnosticul este de limfocitoză moderată. Un număr mare de limfocite de peste 60% poate fi semnul unei boli hematologice maligne, al unor boli ale sistemului limfatic.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite