vineri, 12 iulie, 2024

Concediul paternal va fi extins. Câte zile libere poate avea tatăl la nașterea copilului

Concediul paternal va fi extins. Legea a fost aprobată în Parlament şi urmează să fie promulgată. Noul act juridic propune ca tații să aibă 10 zile libere în loc de 5 la nașterea fiecărui copil. Plata va fi asigurată de angajator și reprezintă echivalentul salariului pentru zilele respective.

Concediul paternal va avea 10 zile

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal 210/1999. Iniţiativa legislativă prevede acordarea concediul paternal tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii.

De asemenea, măsurile adoptate se referă la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la cinci la 10 zile lucrătoare. Urmează acum ca legea să fie promulgată de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2022, prin care se prevede transpunerea unor dispoziţii din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Principalele articole din noua lege

Principalele măsuri legislative impuse prin prezenta lege fac referire la:

  • Acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat;
  • Introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaţilor şi următoarele categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr.95/2006;
  • Extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare;
  • Completarea reglementărilor actuale privind interdicţia de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal;
  • Introducerea de reglementări privind sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei naţionale care transpun prevederile directivei.
  • Senatul a adoptat proiectul, pe 19 septembrie 2022, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional şi legea concediului paternal merge la promulgare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.