Cum decurge iradierea cu Gamma Knife? Conf. univ. dr. Lucian Eva: „Dacă se întâmplă ceva, aparatul se închide automat” – VIDEO

Publicat:

Dacă nu știți cum decurge iradierea cu Gamma Knife, ați ajuns în locul potrivit! În emisiunea BZI LIVE, conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, a explicat în ce constă cea mai nouă și mai eficientă tehnologie, care luptă împotriva cancerului.

Radiochirurgia Gamma Knife este o tehnică de radiochirurgie stereotactică intracraniană. Grație unui echipament de ultimă generație, este permisă administrarea de doze mari de radiații cu o precizie extremă într-o zonă anume, ca de pildă un nerv sau un ganglion, reușind să păstreze intacte structurile aflate în proximitate.

Tehnologia constă în focalizarea pe o singură zonă din creier, prin intermediul unui fascicul de 201 raze gamma. Nu multă lume știe, dar sursa radioactivă este cobaltul.

Cum decurge iradierea cu Gamma Knife? Explicațiile medicului Lucian Eva

Conf. univ. dr. Lucian Eva a precizat în ce constă iradierea cu Gamma Knife. Potrivit acestuia, neurochirurgul, după ce termină de făcut plainingul și primește aprobarea din partea echipei alcătuite din neurochirurg, radioterapeut și fizician, poate da startul iradierii. Dacă plainingul este bun, se transferă consolei, pe care se află monitoare, prin intermediul cărora pacientul este supravegheat video pe tot parcursul iradierii, de către neurochirurg și fizician.

În cazul în care aparatul se blochează în timpul iradierii, se închide automat, iar bolnavul este scos afară (masa pe care se află se glisează automat). Dacă nu sunt erori, după ce își termină tratamentul, pacientul este scos de sub colimatoare, echipa medicală intră și îl preia, apoi îl supraveghează o jumătate de oră – o oră, în funcție de patologie.

„Neurochirurgul, după ce-și termină plainingul lui și ne dăm aprobarea, echipa adică neurochirurg, radioterapeut, fizician, că plainingul este bun, este optim pentru acel pacient, este transferat consolei din care se dă startul iradierii. Pe acea consolă sunt monitoare, iar pacientul este sub supraveghere video și neurochirurgul și fizicianul stau și-l supraveghează pe tot parcursul iradierii. Dacă se întâmplă ceva, se blochează aparatul, un colimator nu funcționează, de obicei aparatul se închide automat. Adică scoate bolnavul, masa automat se glisează, scoate capul din buncărul de iradiere și se închid ușile de plumb. N-am avut situații în care să se blocheze sistemul cu pacientul pe masă. Dar chiar și așa, avem făcute proceduri, adică ce trebuie făcut în momentul respectiv și cât trebuie făcut.

După ce își termină tratamentul, masa glisează, se scoate pacientul de sub colimatoare, echipa medicală intră, preia pacientul și-l supraveghează o jumătate de oră – o oră, depinde de patologie, după care el poate pleca acasă.”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Eva, pentru BZI LIVE.

Ce se întâmplă dacă apar pene de curent în timpul iradierii?

În cazul în care apar pene de curent în timpul iradierii, este important să știți că spitalul este securizat din punctul acesta de vedere. Există generatoare funcționale, care intră în câteva secunde de la pana de curent, dar și aparatul este prevăzut cu baterii, care reușesc, preț de câteva minute, să-l mențină în funcțiune.

„Dacă se întâmplă să pice curentul, sunt pene de curent și sunt. În primul rând trebuie să înțelegeți că Spitalul de Neurochirurgie este securizat din punctul ăsta de vedere. Noi avem două generatoare funcționale, care intră în câteva secunde de la pana de curent. Aparatul în sine are baterii, care reușesc, preț de câteva minute să mențină aparatul în funcțiune. Doi, alimentarea cu curent electric a spitalului este cumva separată, este o linie separată. Dacă apar pene de curent, se trece pe generatoare, care să mențină preț de câteva ore bune activitatea medicală.”, a adăugat medicul Lucian Eva.

Pe aceeași temă

Cele mai citite