duminică, 23 iunie, 2024

Cum se acordă cardul pentru alimente în 2024: Cine primește acest ajutor de la stat

Tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” se vor acorda și în anul 2024, fiind parte dintr-un program pe fonduri europene. De anul viitor, plafonul de venituri până la care se acordă aceste tichete sociale ar putea fi crescut. Cei care vor beneficia de acest ajutor de la stat vor să știe cum se acordă cardul pentru alimente în 2024.

Cum poți să primești cardul pentru alimente în 2024

Cardurile pentru produse alimentare si mese calde prin Programul „Sprijin pentru Romania” sunt destinate categoriilor sociale vulnerabile. Tichetele sociale pentru alimente au fost alimentate cu câte 250 de lei din două în două luni pe tot parcursul anului 2023, ultima tranșă fiind așteptată în „luna cadourilor”, în decembrie.

Peste 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, primesc aceste ajutoare în valoare de 250 lei la 2 luni.

„Cu siguranță va continua programul privind voucherele de alimente, cele de 250 de lei, cu aceeași periodicitate, la două luni acordate, și va continua și programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile, un program care, la fel, se încheia în anul 2023, cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027″, a explicat ministrul Adrian Câciu.

Guvernul va acorda și în 2024 câte 250 de lei, la fiecare două luni, sub formă de ajutor social pentru alimente și mese calde.

Plafonul veniturilor persoanelor care primesc aceste ajutoare va fi majorat la 2.000 lei, au declarat surse guvernamentale.

În prezent, acest plafon se situează la 1.700 de lei, iar beneficiarii sunt persoanele vulnerabile, cu venituri mici- pensionari, asistați sociali, persoanele cu handicap, familiile cu mai mulți copii.

Cine primește cardul pentru alimente în 2024

Sprijinul material este finantat din bugetul de stat si din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala (POIDS) si prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).

Dacă te numeri printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către la domiciliu de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarezi vreo procedură în acest sens.

În cazul în care consideri că îndeplinești criteriile pentru a fi printre beneficiar eligibil, dar nu ai intrat în posesia cardului, poți să te adresezi celui mai apropiat oficiu poștal, de unde vei primi îndrumări.

Beneficiază de aceste ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni, reglementate de OUG nr. 63/2022, următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

De la începutul programului și până în prezent, au fost plătite beneficiarilor alte 8 tranșe aferente ajutoarelor de 250 de lei, iar acum s-au aflat informațiile despre modul cum se acordă cardul pentru alimente în 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.