joi, 16 mai, 2024

Daniel Baciu a recunoscut: Vor fi români care vor primi mai puțini bani la recalcularea pensiilor!

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre recalcularea pensiilor, începând din septembrie 2024. Acesta a recunoscut că vor fi români care vor primi mai puțini bani la recalcularea pensiilor.

Vor fi români care vor primi mai puțini bani la recalcularea pensiilor!

Un amendament din Hotărârea de Guvern care va influența modul în care sunt calculate pensiile românilor, începând din septembrie 2024, sugerează că există posibilitatea ca mulți români să primească o pensie mai mică.

„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1) prin valorificarea venitului total lunar realizat prevăzut la art.139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării”, se arată în Art. 111 alin. (2).

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a precizat că, în situația în care recalcularea ar duce la o sumă mai mică decât cea deja primită, pensia persoanei respective ar urma să fie redusă. Daniel Baciu a menționat că acest articol este, de fapt, o eroare și că va fi eliminat din lege de îndată. Prin urmare, nu ar trebui ca nimeni să primească o pensie mai mică după recalcularea din septembrie.

Articolul 139 se referă la veniturile brute care le luăm în calcul în prezent.

„Se face referire la al treisprezecelea salariu, prime, premii care nu au caracter permanent și această formulare are o eroare tehnică, consider că a fost o eroare tehnică. Va fi corectată chiar acum”, a menționat Daniel Baciu.

Vor fi și pensionari care vor primi pensii mai mari cu 1.500 de lei

Daniel Baciu spusese recent că unii pensionari vor primi sume mai mari cu peste 1.500 lei. Noua lege va intra în vigoare pe data de 1 septembrie.

„Dacă luăm în considerare cazul unei pensionare care avea o pensie de 2.000 de lei înainte de 1 ianuarie. Venitul pensionarei a crescut la 2.311 lei net după 1 ianuarie, când a avut loc o indexare. Ulterior, pensia va ajunge la 4.265 lei brut, respectiv 4.039 lei net, în septembrie 2024. Această creștere va fi înregistrată datorită faptului că pensionara a muncit timp de 48 de ani“, a spus atunci Daniel Baciu.

Potrivit exemplului dat, pensionara ar obține un total de 14,25 puncte de stabilitate, calculat astfel: 5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 8X1. La acestea se adaugă și 40 de puncte de contributivitate. În total, sunt 54 de puncte X 81 de lei (valoarea punctului de referință), ceea ce rezultă în aproximativ 4.300 de lei brut. Pensia se impozitează cu 10% din ce depășește suma de 2.000 de lei. Astfel, la 1 septembrie, va rămâne puțin peste 4.000 de lei în mână.

Acum, Daniel Baciu a recunoscut că vor fi români care vor primi mai puțini bani la recalcularea pensiilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.