marți, 21 martie, 2023

De ce nu poți urina – cauze. Ce este retenția urinară?

Publicat:

Tot mai multe persoane se întreabă de ce nu poți urina și ce cauze provoacă disconfortul. Retenția urinară este incapacitatea de a goli vezica urinară, însoțită de durere în zona suprapubiană și de o nevoie pronunțată de a urina, care este imposibil de produs. Afecțiunea poate apărea fie acut, fie treptat. Retenția urinară este cea mai frecventă la bărbați. Cauza principală fiind hiperplazia de prostată.

În evoluția acută a sindromului, pe lângă imposibilitatea de a urina, există o durere intensă deasupra pântecelui din cauza spasmului mușchilor vezicii urinare. În retenția urinară cronică simptomele sunt ușoare, dar cel mai mare risc îl reprezintă complicațiile datorate comprimării mecanice a sistemului urinar și un risc crescut de infecție. Tratamentul retenției urinare trebuie început cât mai devreme posibil pentru a preveni modificările ireversibile ale organelor. Pentru tratament trebuie consultat un urolog, dar primul ajutor poate fi acordat de un medic din orice specialitate. Tratamentul ulterior ar trebui să fie efectuat numai de către un urolog.

De ce nu poți urina – cauze. Tipuri de retenție urinară

Urologii fac distincție între 2 tipuri de retenție urinară, acută și cronică. Retenția urinară acută se dezvoltă brusc și severitatea simptomelor crește rapid. Retenția urinară cronică se caracterizează printr-o creștere treptată a manifestărilor clinice. Vezica urinară devine semnificativ de plină și distinsă, dar pacientul se plânge rareori de dureri suprapubiene.

Principalul simptom al retenției urinare este incapacitatea de a goli singură vezica urinară. În forma acută, acest impuls este puternic pronunțat și însoțit de dureri intense deasupra pubisului. În forma cronică, este posibil să nu existe niciun impuls de a urina, deși vezica este plină.

Această formă se caracterizează, de asemenea, prin isurie paradoxală. Este vorba de o scurgere de urină în absența impulsului de a urina. Acest simptom este asociat cu o creștere semnificativă a volumului rezidual de urină din vezica urinară.

Disconfortul provocat de deranj. Prin ce se face acesta simțit

Retenția urinară acută este însoțită de un disconfort pronunțat datorat unei dureri intense, astfel încât pacienții nu ezită să se prezinte la un urolog. Situația este diferită în forma cronică. Simptomele nu sunt foarte pronunțate, iar starea generală are puțin de suferit. Prin urmare, pacienții vin adesea la medic atunci când apar complicații. Se poate dezvolta revărsarea cronică a vezicii urinare.

Ureterohidronefroză este mărirea ureterului și a sistemului de cupe renale/lobule din cauza acumulării de urină. Pielonefrita acută sau cronică reprezintă o inflamație infecțioasă a pelvisului și pelvisului renal. În plus, mulți pacienți suferă de insuficiență renală cronică.

Urinarea este un proces reflex complex care are loc prin acțiunea coordonată a detrusorului, mușchiul care contractă vezica urinară și a sfincterului uretral. Tratamentul retenției urinare constă într-o deviere urgentă a urinei din vezica urinară. În acest scop se folosesc tehnici chirurgicale de urologie. În unele cazuri, acestea pot fi completate cu medicamente.

Din moment ce ai aflat de ce nu poți urina și cauzele care provoacă deranjul trebuie să știi ce medicamente să administrezi. Urologul prescrie alfa-adrenoblocante selective simultan cu cateterizarea. Aceste medicamente permit scăderea tonusului prostatei și, astfel, reducerea compresiei canalului uretral și restabilirea permeabilității canalului prostatic.

 

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite