vineri, 14 iunie, 2024

Ce înseamnă glucoză în urină mare? Bolile care sunt însoțite de acest simptom

Tot mai mulți pacienți se întreabă ce înseamnă glucoză în urină mare? Nivelurile de glucoză din sânge sunt adesea folosite pentru a determina starea sistemelor și organelor ale corpului uman. În mod normal, zahărul nu trebuie să depășească 8,8-9,9 mmol pe litru.

Dacă nivelul de zahăr din sânge crește, tubulii rinichilor își pierd capacitatea de a absorbi cantități crescute de glucoză în sânge. Acest lucru are ca rezultat prezența glucozei în urină, un proces denumit în mod obișnuit glucosurie. Cauzele apariției zahărului în urină pot fi variate. Glucozuria poate fi cauzată de deficitul de insulină, de funcția renală sau hepatică redusă, de dereglarea hormonală a metabolismului carbohidraților sau de consumul excesiv de carbohidrați.

Ce înseamnă glucoză în urină mare. Cum să te pregătești pentru test?

Trebuie să vă pregătiți mental și fizic pentru proba de urină. Rezultatele pot fi distorsionate de stres și de suprasolicitare, atât emoțională, cât și fizică. Acestea trebuie evitate pe cât posibil. Atunci când colectați urina zilnică trebuie să acordați atenție dietei dumneavoastră.

Astfel, trebuie să excludeți citricele, portocale, grapefruit, hrișca, sfecla roșie, deoarece produsele de mai sus schimbă culoarea urinei. Și, bineînțeles, nu trebuie să mâncați dulciuri atunci când colectați urina pentru glucoză.

În condiții normale de sănătate, conținutul de glucoză din urină este foarte scăzut, variind între 0,06 și 0,083 mmol pe litru. Acest conținut de zahăr din urină nu este detectabil în testele de laborator. Însă, atunci când această cifră este depăși este anunțată o afecțiune.

Una dintre cauzele zahărului în urină este diabetul zaharat. În acest caz, zahărul se găsește în urina unui pacient atunci când nivelul de glucoză din sânge este redus semnificativ. Acest lucru este cel mai des întâlnit în cazul diabetului zaharat insulino-dependent. În acest proces, zahărul poate fi absorbit în sânge prin tubulii renali numai atunci când este fosforilat de enzima hexokinază.

Semnele diabetului zaharat. Cauzele care pot provoca această anomalie

Semnele diabetului zaharat includ scăderea sau creșterea greutății corporale, creșterea poftei de mâncare, urinare rapidă, senzație de sete, precum și rezistență redusă la infecții. De asemenea, boala se face simțită prin vindecarea lentă a rănilor, mâncărime în zona genitală externă, scăderea vederii și altele.

Zahărul din urină poate apărea din cauza unei mari varietăți de afecțiuni. Principalele cauze sunt o concentrație crescută de glucoză în sânge, un mecanism de filtrare deficitar al rinichilor sau o reabsorbție întârziată a glucozei în tubuli.

Cauzele unui nivel ridicat de glucoză în urină sunt diabetul zaharat, hipertiroidism, boala Icenko-Cushing, feocromocitom, acromegalie și insuficiență renală. Valorile glucozei pot fluctua atât la bărbați, cât și la femei. Depinde de vârstă și de stilul de viață, de dietă și de alți factori. Dacă zahărul crește o dată, nu vă panicați, este mai bine să vă retestați.

Din moment ce cunoști ce înseamnă glucoză în urină mare este bine să știi și ce simptome provoacă această afecțiune. În cazul în care există un nivel ridicat de zahăr în urină, apare o senzație intensă de sete, o dorință constantă de a dormi, iritații și mâncărimi în zona genitală sau senzație de oboseală. Dacă sunt prezente oricare dintre aceste simptome, ar trebui să consultați un medic pentru examinare și diagnosticare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite