Valori normale pentru glicemie. Analize necesare pentru a identifica diabetul zaharat

Nivelul de zahăr din sânge nu este constant și tinde să se schimbe însă există valori normale pentru glicemie după care vă puteți orienta. Există limite fiziologice în cadrul cărora aceste modificări sunt acceptabile și nu sunt dăunătoare pentru sănătate. În mod normal, nivelul de zahăr din sânge crește imediat după masă și apoi scade spre limitele fiziologice. În cazul în care limita superioară este ușor depășită, aceasta indică o toleranță redusă la glucoză.

Dacă limita superioară este depășită semnificativ, se diagnostichează diabetul zaharat. Un nivel scăzut al zahărului din sânge care diferă de normă poate indica hipoglicemie. Boala este diagnosticată prin analize de sânge de laborator. Pacienților cu acest tip de diabet li se pot prescrie injecții cu soluție de glucoză.

Valori normale pentru glicemie. Semnele care anunță dezvoltarea hiperglicemiei

Conținutul de zahăr din sânge ar trebui să se încadreze în intervalul stabilit al nivelului de glucoză plasmatică. Pe stomacul gol, această valoare ar trebui să se situeze în intervalul 59-99 mg la 100 ml, ceea ce echivalează cu 3,3-5,5 mmol/litru.

Valoarea după masă nu ar trebui să depășească 141 mg la 100 ml, ceea ce corespunde până la 7,8 mmol/litru. Toate persoanele ar trebui să își monitorizeze nivelul de glucoză. Examinarea din motive medicale este necesară în caz de semne de hiperglicemie.

Acestea includ oboseala, golirea frecventă a vezicii urinare, senzația de sete și modificări ale greutății. Apartenența la un grup de risc. Aceasta include persoanele cu vârsta de peste patruzeci de ani, predispuse genetic, supraponderale și cu diferite stadii de obezitate.

Verificarea valorilor normale de glicemie este indicată și pentru femeile însărcinate. La 24-28 de săptămâni, femeile însărcinate pot dezvolta diabet zaharat gestațional. Valorile medii acceptabile ale glicemiei pot varia în funcție de o serie de factori. Printre acestea se numără vârsta, starea generală a organismului, regimul alimentar, și stilul de viață al persoanei.

Ce valori ne indică testul de sânge? Nivelurile de glucoză pe stomacul gol și după mese

Testul de sânge la degetul mic este permis pentru următoarele valori, copii sub 14 ani 2,3-3,9 mmol pe litru. La adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani 2,5-4,0 mmol pe litru, iar la adulți cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani 3,0-5,5 mmol pe litru. Pe când, persoanele peste 50 de ani 3,5-6,5 mmol pe litru. Abaterile mici de câteva zecimi sunt acceptabile.

Vă rugăm să rețineți! Nivelurile ridicate de glucoză sunt normale după o masă. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie mai mare de 7,8 mmol/litru chiar și după un prânz mai copios. Sunt posibile abateri dacă se prelevează sânge capilar sau venos.

Norma pentru primul este de 3,5-5,5 mmol/litru, iar pentru cel de-al doilea de 3,5-6,1 mmol/litru. Cu toate acestea, o singură analiză de sânge nu este suficientă pentru a pune diagnosticul de diabet zaharat. Sunt necesare mai multe teste de glicemie, iar pentru evaluare se folosește o curbă de valori. În plus, trebuie să se combine rezultatele testelor și simptomele pacientului,

Monitorizarea constantă a valorilor normale pentru glicemie este importantă deoarece acestea anunță o tulburare de toleranță la glucoză. În cazul în care rezultatele analizelor de sânge de la deget arată un nivel de zahăr de 5,6-6,1 mmol/l, iar de la venă un nivel de zahăr de 7 mmol/l, pacientul este diagnosticat ca având prediabet. În cazul în care nivelul glicemiei venoase este mai mare de 7 mmol/l, iar nivelul glicemiei capilare este mai mare de 6,1, există o probabilitate ridicată ca pacientul să fi dezvoltat diabet zaharat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite