marți, 28 mai, 2024

Ministrul sănătății trage un semnal de alarmă. La ce riscuri se supun persoanele care iau Ozempic doar pentru a slăbi

Ozempic este un medicament folosit în principal pentru tratamentul diabetului, dar care, în unele cazuri, a dus și la scădere în greutate asociată tratamentului. Acest medicament conține substanța activă „semaglutidă” și face parte dintr-o clasă de medicamente numită GLP-1 (glucagon-like peptide-1) care pe lângă controlul glicemiei, ajută și la reducerea greutății corporale. Astfel, din ce în ce mai mulți români iau Ozempic doar pentru a slăbi.

Ministrul sănătății a vorbit despre inconștiența celor care iau Ozempic doar pentru a slăbi

Deoarece în unele cazuri poate determina și scăderea în greutate, din ce în ce mai mulți români iau Ozempic deși nu sunt diabetici, ignorând riscurile pentru sănătate.

„Nu cred că trebuie să ne referim exclusiv la Ozempic. Sigur, întotdeauna sunt mode şi acum este moda slăbirii fără efort. Nu cred că este bine, din punct de vedere medical, să iei medicamente fără o prescripţie dacă ele se eliberează pe bază de prescripţie, mai ales că discutăm de un medicament injectabil”, a precizat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în conferința de presă susținută vineri, 20 octombrie.

Acesta a precizat că medicamentul Ozempic „induce modificări metabolice serioase”.

„Nu ştiu de unde fac rost. Obligativitatea farmaciilor de a elibera aceste medicamente doar pe bază de prescripţie există, iar încălcarea ei se sancţionează”, a subliniat Alexandru Rafila.

Lipsa stocurilor de Ozempic are consecințe semnificative pentru pacienții cu diabet, care depind de acest medicament pentru tratamentul lor de zi cu zi. În plus, persoanele care folosesc Ozempic exclusiv pentru a pierde în greutate pot fi afectate de efectele secundare asociate.

François Montastruc, farmacolog la Spitalul Universitar din Toulouse, a avertizat că utilizarea Ozempic poate cauza efecte secundare precum tulburări digestive ușoare, constipație severă și inflamații pancreatice. În cazuri rare, aceste efecte secundare pot fi asociate cu riscul de cancer. Prospectul Ozempic publicat de Agenția Europeană a Medicamentului menționează că greața, diareea și hipoglicemia sunt efecte secundare „foarte frecvente”. De asemenea, trebuie să fie luate în considerare contraindicațiile asociate cu acest medicament atunci când este prescris de medic.

Trebuie menționat că, deși prescrierea Ozempic variază de la o țară la alta, utilizarea sa în scopul pierderii în greutate nu a fost studiată la pacienții supraponderali care nu suferă de diabet. Popularizarea utilizării Ozempic pentru slăbire amintește de scandalul Mediator din Franța. Mediator a fost prescris pe scară largă ca inhibitor al apetitului și pentru pierderea în greutate până când a fost asociat cu probleme cardiace fatale și a fost retras de pe piața franceză în 2009.

Companiile din Statele Unite au recurs la măsuri drastice

Corporațiile din Statele Unite analizează cu atenție riscurile asociate creșterii popularității medicamentelor antidiabetice precum Ozempic, care au și efecte de reducere a greutății, deoarece aceste medicamente par să determine oamenii să consume mai puțină hrană. Acest fenomen a dus la diferite reacții din partea companiilor.

Conagra, o companie americană din domeniul bunurilor de consum ambalate, ia în considerare ajustarea dimensiunii porțiilor pentru gustările sale, în cazul în care utilizarea crescândă a medicamentelor pentru slăbire determină modificări în modelele de consum alimentar. Retailerul Walmart se așteaptă ca veniturile din produsele sale de sănătate și wellness să crească în a doua jumătate a anului, în special datorită popularității medicamentelor pentru slăbire. PepsiCo, prin vocea directorului său financiar, Hugh Johnston, afirmă că nu a observat încă un impact semnificativ cauzat de popularitatea acestor medicamente.

Fresenius Medical Care, o companie germană, susține că utilizarea medicamentelor precum Ozempic nu va avea un impact semnificativ asupra numărului de pacienți care necesită serviciile sale de dializă renală în viitor. Davita monitorizează îndeaproape dezvoltările legate de aceste medicamente și se așteaptă la un impact limitat, deoarece beneficiile acestor medicamente pot fi relevante doar pentru anumiți pacienți cu afecțiuni renale. Insulet Corp anticipează că utilizarea medicamentelor precum Ozempic va amâna momentul la care pacienții devin dependenți de insulină, dar nu are așteptări ca piața sa pe termen lung pentru pompele de insulină să fie afectată.

Producătorul de roboți chirurgicali Intuitive Surgical a atras atenția asupra faptului că popularitatea medicamentului Wegovy afectează cererea pentru operații bariatrice sau pentru scăderea în greutate. Cencora (fosta AmerisourceBergen), Cardinal Health și McKesson au semnalat o creștere potențială a veniturilor din cauza cererii în creștere pentru medicamentele pentru pierderea în greutate.

Aceste reacții din diferite industrii reflectă interesul și preocupările legate de schimbările de consum și comportament (precum sunt cei care iau Ozempic doar pentru a slăbi) cauzate de noile medicamente cu efecte asupra greutății și controlului glicemiei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.