Ce aliment cauzează colesterol mărit, diabet și boli de inimă. În plus creează dependență

Specialiștii atrag atenția asupra unui aliment care cauzează, printre altele, colesterol mărit, diabet și boli de inimă. Acesta are o influență negativă asupra organismului nostru, iar consumul lui creează dependență. Așadar, cel mai bun lucru pe care îl putem face este reducerea considerabilă a cantității pe care o consumăm.

Este zahărul nociv? Ei bine, dacă luăm în considerare datele statistice privind consumul de zahăr la americani, circa 58 de kilograme per locuitor/an, adică în jur de 22 de linguriţe zilnic, şi incidenţa crescută a bolilor de inimă, a diabetului şi a obezităţii, nu mai există niciun dubiu.

Cu siguranţă, zahărul este un factor major al apariţiei acestor boli, iar cercetările realizate de-a lungul timpului arată cum influenţează acest non-aliment deteriorarea celulară.

Ce aliment cauzează colesterol mărit, diabet și boli de inimă

Dacă până acum credeai că zahărul se face vinovat doar de apariţia cariilor şi a kilogramelor în plus, iată încă 10 motive pentru care să renunţi să îl mai consumi de azi sau măcar să micşorezi cât de mult poţi cantitatea consumată.

În primul rând, fructoza din zahăr duce în timp la acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, afecţiune numită şi steatoză hepatică, ale cărei simptome se manifestă vag şi non-specific, fapt care duce deseori la diagnosticare târzie şi opţiuni limitate de tratament

Apoi, creşte riscul de diabet, însă nu este neapărat vina zahărului, cât mai degrabă a caloriilor care se ascund în diferite dulciuri, care în timp duc la îngrăşare, factor major al apariţiei acestei boli. De asemenea, dacă ai fost deja diagnosticat cu diabet, ai mari şanse să suferi şi de boli de inimă. Recomandările specialiştilor în privinţa consumului de zahăr zilnic este de maximum 20 de grame (femei), 36 grame (bărbaţi) şi 12 grame (copii). Prin urmare, evită băuturile carbogazoase, dulciurile sau chiar pâinea albă.

Totodată, excesul de zahăr cauzează o hipersecreţie de insulină în fluxul sanguin, astfel încât arterele devin tensionate şi favorizează creşterea tensiunii arteriale, cauza principală a infarcului şi a accidentului vascular cerebral.

Are o influență negativă asupra organismului

E demonstrat ştiinţific faptul că persoanele care consumă mult zahăr experimentează cele mai mari probleme cu nivelul de colesterol „rău”, numit şi HDL, iar explicaţia este destul de simplă: grăsimea care se depozitează la nivelul ficatului se extinde rapid în restul corpului şi paralizează capacitatea corpului de arde aceste depozite.

Mai mult, zahărul îţi ia minţile, altfel spus duce la apariţia diabetului tip 3, cum este numită boala Alzheimer mai nou de către medici. Conform studiilor, această boală a bătrânilor este o afecţiune metabolică în care creierul devine incapabil să folosească glucoza primită din alimentaţie, prin urmare energia şi abilităţile cognitive sunt grav avariate.

Și nu greșim deloc când spunem că zahărul este un drog! Consumat în exces, zahărul eliberează anumite substanţe (opioide, dopamină) în centrul plăcerii din creier, astfel încât ne simţim bine şi vrem şi mai mult.

Și nu în ultimul rând, zahărul te urâţeşte, deoarece se ataşează de proteinele din fluxul sanguin formând aşa-numitele fibre colagen, care în cazul pielii sănătoase sunt elastice şi permit pielii să se mişte şi să se întindă, revenind ulterior la structura ei eniţială, fină. Rezultatul excesului de zahăr? O piele îmbătrânită, lipsită de elasticitate şi riduri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite