miercuri, 19 martie, 2025

Ce riscă diabeticii și cei alergici când sunt testați anti-drog: Atenție la ce pastile luați!

Potrivit experților, există o conexiune între testele antidrog la care sunt supuși șoferii și anumite tratamente medicamentoase utilizate pentru diverse afecțiuni. Persoanele care suferă de diabet sau alergii sunt printre cele mai direct afectate. Dr. Cristian Paparău avertizează șoferii să acorde atenție la ce pastile iau când sunt testați anti-drog.

Șoferii care sunt testați anti-drog. Atenție ce pastile luați!

Testele rapide utilizate de polițiști pentru șoferii suspectați de consum de substanțe interzise sunt doar orientative, iar rezultatul nu poate fi considerat cert. Acest lucru este subliniat chiar de către specialiști, care atrag atenția asupra anumitor medicamente care pot influența rezultatele testelor antidrog.

Printre afecțiunile menționate de medici, care necesită tratamente medicamentoase și care ar putea afecta rezultatele testelor antidrog se numără diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, precum și alergiile și rinitele alergice.

Invitat la emisiunea Doctor de Bine, Dr. Cristian Paparău, specialist în Medicină Legală, a abordat această problemă a medicamentelor într-un context mai amplu. Având în vedere că peste două milioane de români se confruntă cu diabetul de tip 2, aceștia sunt îndrumați să fie precauți în situația în care li se solicită să susțină un test antidrog.

„Vorbim despre metformin, este un antidiabetic utilizat frecvent de populația României. Poate da o reacție fals-pozitivă la amfetamină, pozitiv pentru amfetamină la un eventul drug-test în trafic”, a precizat doctorul.

Diabetul de tip 2 nu este singura afecțiune relevantă în discuție. Dr. Cristian Paparău a menționat și faptul că cei aproximativ șapte milioane de români care sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială utilizează tratamente ce conțin labetalol.

„Când vorbim despre antihipertensive, vorbim despre labetalol, folosit în tratamentul hipertensiunii arteriale și a tulburărilor de ritm cardiac. Poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină”, a subliniat Dr. Paparău.

Ce îi sfătuiește medicul pe cei care urmează aceste tratamente

Cum sezonul alergiilor bate la ușă, medicul i-a avertizat și pe care care folosesc antihistaminice. Este cunoscut faptul că medicamentele antihistaminice, precum și cele antialergice, sunt utilizate pentru a reduce simptomele neplăcute asociate alergiilor sezoniere sau de pe tot parcursul anului, cum ar fi alergiile la acarieni.

Cu toate că sunt administrate pentru gestionarea simptomelor alergice, atât antihistaminicele, cât și antialergicele, pot provoca rezultate fals-pozitive la testele antidrog pentru amfetamine. Acest lucru se datorează faptului că testele rapide antidrog utilizate în cazul șoferilor au markeri care pot reacționa și la substanțe chimice similare.

Medicul îi sfătuiește pe cei care urmează tratamente similare să respingă pur și simplu testarea antidrog și să solicite recoltarea de probe biologice într-o unitate de primiri urgențe sau într-o instituție medico-legală.

„Este legal, nu e nicio problemă, iar polițistul e obligat să vă conducă la o instituție, unde să vi se recolteze probe de sânge sau de urină. Repet, când vorbim despre teste fals-pozitive, ar fi bine ca oamenii să știe și să se ferească de o situație neplăcută generată de lipsa permisului, de deschiderea unui dosar penal, deschis până apar rezultatele finale și care, da, se va închide, dar poate dura luni de zile”, este sfatul Dr. Cristian Paparău.

Medicul a avertizat că este important să se conștientizeze riscul testelor fals-pozitive și să se evite astfel de situații neplăcute, cum ar fi pierderea permisului de conducere sau deschiderea unui dosar penal temporar, care poate dura luni întregi până când se obțin rezultatele finale și se închide dosarul. Dr. Cristian Paparău avertizează șoferii să acorde atenție la ce pastile iau când sunt testați anti-drog.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.