duminică, 3 decembrie, 2023

Amendă de 1.000 de lei: Clienţii nu mai au voie să facă aşa ceva!

Se dă amendă de 1.000 de lei pentru clienții care nu respectă legea. Este complet interzis pentru români să nu facă asta. Legea a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis și prevede că se acordă prioritate femeilor gravide și părinților cu copii de până la 5 ani în locurile publice și la casele de marcat.

Amendă de 1.000 de lei dacă faci asta

Legea, care se aplică atât în instituții publice, cât și în cele private, cere ca femeilor însărcinate și părinților cu copii mici să li se acorde prioritate la casele de marcat, casierii și ghișee.

Totuși, implementarea acestei legi este încă rară, iar mulți părinți nu beneficiază de facilități.

Puțini clienți sunt conștienți că pot solicita acest drept angajaților sau funcționarilor publici.

În cazul în care acest lucru nu este respectat, clienții au dreptul să facă o sesizare, iar operatorul economic riscă să fie amendat.

Neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii până în 5 ani se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

Chiar dacă există supermarketuri care au deja case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane, implementarea uniformă și conștientizarea drepturilor rămân în continuare provocări.

„Deşi aceste case de marcat sunt dedicate fie mămicilor, persoanelor cu dizabilităţi sau graviduţelor, ele pot fi folosite şi de restul clienţiilor mai ales atunci când sunt deschise, dar prioritar accesul îi va fi facilitat pentru categoriile menţionate mai sus”, a declarat Loredana Samoilă, reprezentanta unui magazin.

Ce prevede legea?

Femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghișeele și casele de marcat din cadrul entităților publice și private. Cu toate acestea, această prioritate nu se aplică în situația în care aceste locații dispun deja de casieriile, ghișeele sau casele de marcat speciale destinate acestor categorii de persoane.

Femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani li se acordă prioritate la casieriile, ghișeele și casele de marcat ale instituțiilor publice. Această facilitate este valabilă la nivelul tuturor serviciilor oferite de către aceste instituții.

Totuși, excepția este reprezentată de situațiile în care în instituțiile publice există deja casieriile, ghișeele sau casele de marcat speciale.

Entitățile publice și private au obligația de a afișa la vedere, în apropierea casieriilor, ghișeelor și caselor de marcat, locurile în care se prestează serviciile, afișe care să informeze cu privire la acordarea priorității femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Excepția constă în situațiile în care există deja casieriile, ghișeele sau casele de marcat speciale destinate acestor categorii de persoane.

În spațiile de parcare a entităților publice și private, precum și în cele organizate de acestea se vor amenaja, rezerva și / sau semnaliza minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare.

Totuși, nu mai puțin de două locuri pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Această măsură se aplică în cazul în care numărul locurilor de parcare este mai mare de 10. Dacă numărul acestora este mai mic, dispozițiile legii nu se aplică.

Legea mai prevede că nerespectarea prevederilor stipulate în articolele 1-3 ale legii va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 200 lei și 1.000 lei.

Încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare va atrage o amendă cuprinsă între 2.000 lei și 10.000 lei,

Folosirea, fără drept, a locurilor de parcare destinate femeilor gravide și/sau persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani va fi sancționată cu o amendă în intervalul de la 2.000 lei la 10.000 lei.

Așadar, se dă amendă de 1.000 de lei pentru clienții care nu acordă prioritate femeilor gravide și părinților cu copii de până la 5 ani în locurile publice și la casele de marcat.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.