Potrivit medicilor, consumul excesiv de anumite băuturi care distrug oasele contribuie la producerea unor fracturi. Acestea subminează discret structura oaselor și le afectează funcțiile musculo-scheletice. Compoziția lor împiedică substanțele utile să fie absorbite în mod activ de către organism. Consumul de băuturi nesănătoase afectează în mod negativ funcția creierului prin întreruperea legăturii dintre structura osoasă și centrele sale din cortex.
Rafturile magazinelor de astăzi sunt pline de băuturi acidulate care distrug oasele. Printre cele dăunătoare pentru oasele noastre se numără băuturile carbogazoase cu zahăr. Berea, inclusiv băuturile răcoritoare. Toate produsele alcoolice. Pachetele de sucuri cu termen de valabilitate lung și băuturi fără acid care conțin sucuri.
Băuturi care distrug oasele. Cum influențează cofeina asupra oaselor noastre
În fruntea clasamentului negativ se află apa carbogazoasă cu zahăr. Ea este cea care distruge structura internă a osului. Acest lucru se datorează conținutului de acid ortofosforic, care împiedică absorbția corectă a calciului de către organism, întărind țesutul osos.
Coca-Cola, Pepsi conțin multă cofeină, ceea ce face ca substanțele precum calciul să nu fie absorbit în sistemul digestiv și să fie excretat în urină. Medicii notează că un consum de 330 mg de cofeină într-o zi duce la pierderea masei scheletice.
Efectul distructiv al sucurilor zaharoase asupra densității osoase a articulației șoldului este deosebit de dăunător. Saturația de zahăr a băuturilor carbogazoase le conferă un număr mare de calorii. Din această cauză, ele provoacă creșterea în greutate, deși mulți oameni sunt sceptici când vine vorba de acest subiect. În plus, mulți se întreabă „Cum poate apa să crească în greutate?”. Răspunsul medicilor: printr-un număr mare de calorii.
Îndulcitorii provoacă dezechilibre hormonale. Ce părere au medicii?
Diferiți îndulcitori introduși în sucurile zaharoase provoacă dezechilibre hormonale, ceea ce contribuie la creșterea în greutate. Atunci când își curăță organismul, multe femei înlocuiesc apa inclusă în dietă cu sucuri și nu obțin efectul dorit de programul folosit.
Compoziția sifonului este din coloranți artificiali, arome chimice, acizi sintetici, carbohidrați rapizi, conținut ridicat de zahăr, potențiatori artificiali de aromă și dioxid de carbon. Fiecare dintre aceste componente afectează în mod negativ structura osoasă la nivel celular.
Astfel, o persoană îmbătrânește mai devreme. Distrugerea țesutului osos scurtează viața unei persoane. Nu numai oasele au de suferit de pe urma consumului regulat de băuturi zaharoase, ci și creierul se micșorează, volumul său scade și funcțiile de memorie se pierd.
Ce boli provoacă consumul constat de băuturi carbogazoasă?
În timpul verii, când sucurile acidulate sunt cele mai populare, numărul persoanelor care suferă de osteoporoză crește. Grupul de risc este reprezentat în principal de femei. Băutorii de alcool și bere „câștigă” adesea ciroza hepatică. Recent, însă, medicii au înregistrat boala și la persoanele dependente de băuturi carbogazoase zaharoase.
Acestea afectează dinții, metabolismul și funcția renală și formează pietre pe bază de acid ortofosforic, care sunt reținute parțial în structurile renale. Specialiștii sfătuiesc să nu se consume sucuri acidulate. Acestea sunt bogate în carbohidrați rapizi și zahăr, care, dacă sunt consumate constant, duc la diabet, boli de piele, boli de inimă și vasculare.
Sucurile zaharoase și băuturile care distrug oasele, de fapt, nu potolesc setea. Dioxidul de carbon irită membranele mucoase ale stomacului, afectând motilitatea intestinală și provocând balonare. În plus, consumul excesiv de fluor duce la dureri abdominale și greață. Cantitățile mari de fluor distrug oasele scheletului. Simptomele includ scăderea mișcării articulațiilor, durere și umflături. Riscul de fracturi crește. Cercetătorii au estimat că băutul unui litru de suc acidulat conține mai mult decât doza zilnică de fluorură.