joi, 23 mai, 2024

Ouă negre făcute de o rasă rară de găini. Beneficiile acestora pentru organism

Tot mai multe persoane sunt curioase să afle despre beneficiile oferite de ouă negre făcute de o rasă rară de găini. Găinile negre Ayam Cemani sunt o rasă valoroasă de găini domestice. Ele nu au doar penajul negru, ci și carnea neagră și organele interne de culoare asemănătoare. Potrivit unor legende, au, de asemenea, sânge negru și fac ouă negre.

Ayam înseamnă „găină” în indoneziană, iar Cemani înseamnă „tot negru” în javaneză. Rasa este originară din insula Java, Indonezia. A fost importată pentru prima dată în Europa relativ recent, în 1998, de către crescătorul olandez Jan Steverink, apărând în Țările de Jos, Germania, Slovacia și Republica Cehă. Păsările Aiyam sunt complet negre. Acestea au un penaj negru cu luciu verde, picioare și unghii negre, cioc și limbă negre, pieptene și barbă negre, carne și oase negre și chiar organe negre.

Rasă rară de găini. Prin ce se deosebesc acestea de celelalte?

Este bine să știți că găinile Ayam Cemani cântăresc relativ puțin. De exemplu, cocoșii au 2-2,5 kg și găinile sunt de 1,5-2 kg. Depun ouă mici, cântărind în medie 45 g. În plus, productivitatea lor este scăzută, având o medie de 80 de ouă pe an și începând să depună ouă la vârsta de aproximativ 8 luni. Interesant este faptul că găinile exotice nu stau pe un perișor.

Rasa depune aproximativ 200 de ouă pe an, ajungând la pubertate la 4 luni, iar ouăle cântăresc aproximativ 62 g. În ciuda multor zvonuri, sângele Ayam Tsemani nu este negru, iar ouăle au o culoare crem și sunt obișnuite în interior.

Culoarea neobișnuită a cărnii și a organelor interne ale acestor păsări, un fenomen numit fibromelanoză, se datorează unei mutații în gena endotelina-3, care controlează dezvoltarea celulelor care produc pigmenți coloranți. Cantitatea excesivă de pigment determină înnegrirea nu numai a pielii și a oaselor, ci și a organelor interne.

De ce oamenii cresc acest tip de găini? Pentru ce este bun puiul negru?

În Indonezia, păsările sunt folosite pentru producția de ouă și carne pentru consumul local. De asemenea, sunt folosite în ritualuri religioase și în medicina populară, inclusiv pentru tratarea organelor circulatorii și respiratorii. Aceste găini sunt sacrificate pentru a scăpa de ghinion.

În Thailanda, se crede că această rasă are puteri mistice. Pe insula Bali, Ayam Cemani este folosit în luptele de cocoși. Interesant este faptul că este mai ușor să crești găini negre în țările asiatice, deoarece acestea sunt mai adaptate la climatele tropicale și mai puțin sensibile la boli în sălbăticie. Carnea și ouăle lor sunt apreciate pentru gustul lor și sunt mai ieftine de produs. În Europa, Eyam Tsemani este considerată o rasă mai mult ornamentală.

Zoologii din Bonn, care au studiat compoziția cărnii negre, au descoperit că aceasta conține mulți aminoacizi, calciu, vitamine pentru articulațiile de la genunchi. În plus, carnea și ouăle găinilor au fosfor, acid nicotinic și substanțe care purifică sângele, activează rinichii, splina și organele sexuale.

Această rasă rară de găini se prepară, de obicei, în curry, supe și ciorbe. Găinile nu se prăjesc, deoarece scheletul acestora este, de obicei, foarte subțire și de dimensiuni mult mai mici decât puii normali. Sunt mâncați cu plăcere nu numai în China, ci și în Malaezia, Japonia, Coreea și Vietnam.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite