duminică, 6 octombrie, 2024

Mitul găinilor stresate, spulberat de Leonard Constantin Stafie! Ce spune reprezentantul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași despre acest fenomen – VIDEO

Mitul găinilor stresate a tot circulat în mediul virtual în ultimii ani. Tot mai multe persoane au refuzat să mai cumpere ouă de la găini crescute în sistem 3 (găini crescute în baterii), pe motiv că ar reprezenta un pericol pentru sănătate. Dar care este, de fapt, adevărul?

Leonard Constantin Stafie, reprezentantul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași, a spulberat acest mit în momentul în care, la BZI LIVE, a pus în discuție stresul pe care îl resimt găinile, indiferent de sistemul de creștere. Astfel că, fie că sunt crescute în baterii, fie că sunt crescute în aer liber sau în sistem ecologic, stresul găinilor depinde de o multitudine de alți factori. Descoperă, în rândurile următoare, care sunt aceștia.

Mitul găinilor stresate, spulberat de Leonard Constantin Stafie: „Este o chestie pe care o exploatează foarte bine anumite tipuri de ONG-uri finanțate de prin Noua Zeelandă și Australia”

Găinile stresate, care nu se ouă sau a căror ouă conțin diferiți hormoni, este doar un mit. Conform spuselor lui Leonard Constantin Stafie, această informație potrivit căreia găinile crescute în baterii sunt stresate este o informație foarte bine exploatată de anumite tipuri de ONG-uri finanțate de prin Noua Zeelandă și Australia. Ba chiar, în urmă cu aproximativ trei ani, au fost prezentate câteva fotografii cu sisteme de baterie ca fiind din România și din Polonia, însă, la acea vreme, țara noastră nu era dotată cu astfel de sisteme.

Cifra 3, care este notată pe sistemul de creștere, este cel în sistem intensiv, acea creștere în sistem intensiv, creștere în baterie. Ați mai auzit tot felul de discuții și a fost și un scandal cu mulți ani în urmă, că găinile sunt stresate, că nu se ouă și conțin nu știu ce hormoni, că stau în acele baterii. Este o chestie pe care o exploatează foarte bine anumite tipuri de ONG-uri finanțate de prin Noua Zeelandă și Australia. Chiar a fost un scandal cu vreo doi-trei ani în urmă și au prezentat niște fotografii cu sisteme de baterie și spuneau că sunt din România și din Polonia, dar România nu era dotată cu acele sisteme de baterii. Pentru că acum, cu internetul, cu cât țipi mai tare și cu cât ai niște imagini mai groaznice, prinde cel mai bine. Dacă iese un specialist la televizor și spune, nu-l bagă nimeni în seamă.”, a declarat Leonard Constantin Stafie, pentru BZI LIVE.

leonard constantin stafie în studioul bzi live
Leonard Constantin Stafie, reprezentantul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași

Leonard Constantin Stafie: „În momentul în care o pasăre este stresată, și asta indiferent de sistemul de creștere, nu se mai ouă”

Indiferent de sistemul de creștere, găinile devin stresate în momentul în care lumina scade, deoarece găinile ouătoare sunt influențate foarte bine de factorul lumină. De asemenea, acestea sunt puternic afectate și de frig, deoarece năpârlesc și nu se mai ouă. Așadar, orice factor care influențează organismul, precum lumina, temperatura, umiditatea sau furajul, poate constitui un factor de stres.

„În momentul în care o pasăre este stresată, și asta indiferent de sistemul de creștere, nu se mai ouă. Un stres, de exemplu, se observă în gospodăria țărănească în momentul în care vine iarna, temperatura scade în exterior, lumina scade, pentru că găinile ouătoare sunt influențate foarte bine de factorul lumină, deci nu mai au 16 ore de lumină și atunci se întrerupe ouatul. Și frigul este un stres, pentru că păsările năpârlesc, se adaptează, își pun alte pene, ca să reziste peste iarnă, acela este un factor de stres. Orice factor care influențează organismul, vorbim de lumină, temperatură, umiditate, furaj, poate fi un factor de stres. Când apar factorii de stres, de obicei apar bolile tehnologice: canibalism, își mănâncă ouăle, sindromul de pică.”, a adăugat Leonard Constantin Stafie, reprezentantul Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite