luni, 25 septembrie, 2023

Evaluare Națională 2023: Vor fi amânate examenele pentru clasa a VIII-a? Mesaj transmis de premierul Nicolae Ciucă

Copiii care se pregătesc în aceste zile pentru Evaluare Națională 2023 și părinți acestora se întreabă dacă vor fi amânate examenele pentru clasa a VIII-a în condițiile în care greva profesorilor a provocat un adevărat blocaj al educației în România. Evaluările Naționale la clasele a VI-a au fost deja amânate, iar Evaluarea Națională la proba scrisă de Limba și Literatura Română ar trebui să fie pe 19 iunie 2023, iar proba scrisă pe 22 iunie 2023, în timp ce proba scrisă la Matematică pe 21 iunie 2023.

Evaluare Națională 2023: Vor fi amânate examenele pentru clasa a VIII-a?

Consiliul Național al Elevilor a tras un semnal de alarmă în legătură cu riscul ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să fie amânate din cauza grevei profesorilor.

„În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situația nu este încă soluționată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluţie viabilă pentru conflictul existent”, spun reprezentanţii Consiliului Național al Elevilor.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ministerul va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată şi să se asigure participarea la examenele naţionale.

„Nu vom lăsa niciun elev fără situație încheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a VIII a sau în clasa a XII-a, de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, a precizat Ligia Deca.

Premierul Nicolae Ciucă le cere profesorilor să renunțe la grevă!

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis profesorilor că orice revendicare nu poate și nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului școlar al elevilor.

„Momentul ales de liderii sindicatelor din învățământ și declanșarea grevei ne determină, la nivelul Executivului și al coaliției legislative și guvernamentale, să împărtășim preocupările voastre, ale elevilor, dar și ale părinților, privind acest blocaj. Cei mai afectați sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a și cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde și de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă.

Orice revendicare nu poate și nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului școlar al elevilor. Facem un apel la cadrele didactice să suspende acțiunile de protest, pentru a derula activitățile esențiale de final de an școlar. Sunt convins că nici domniile lor nu își doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate și elevii pe care i-au îndrumat atâția ani vor avea parcursul educațional blocat”, a transmis Nicolae Ciucă.

Sindicaliștii din Educație au anunțat continuarea grevei generale a profesorilor, respingând oferta de majorare salarială înaintată de Guvern. Executivul le-a propus cadrelor didactice și personalului nedidactic o creștere salarială de 1000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret», în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu accepte oferta Guvernului. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest”, au precizat liderii de sindicat, lăsând fără răspuns întrebarea dacă vor fi amânate examenele pentru clasa a VIII-a.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite