sâmbătă, 19 aprilie, 2025

Grupul austriac OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate

Guvernul primește o lovitură de proporții după ce grupul austriac OMV Petrol a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate pentru 2022 pentru că a înregistrat sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele de extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, rafinarea petrolului.

După ce Austria s-a opus intrării în spațiul Schengen, România mai primește o lovitură prin refuzul plătii taxei de solidaritate pe care Guvernul o stabilise în 2022.

OMV Petrom nu plătește taxa de solidaritate

Guvernul României a aprobat regulamentul de impozitare a super-profitelor companiilor din energie. Totuși, OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate pentru că nu se încadrează în cerințele statului român. În date concrete, banii încasaţi ar urma să intre într-un fond special și vor fi colectați din sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinării de la firmele care au cu 20% mai mult decât media profiturilor din ultimii patru ani. Guvernul ar încasa 60% din această diferență, dar nu de la OMV Petrom care se plânge că are sub 75% din cifra de afaceri.

” OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul taxei de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului. ” se arată în comunicatul emis de OMV Petrom, conform observatornews.

Asta în contextul în care prețul combustibilului a crescut vertiginos în 2022, iar șoferii au resimțit din plin această creștere. Desigur, nu mai vorbim și despre alimentele care s-au scumpit din cauza creșterii combustibilului.

OMV Petrom se plânge că plătește prea multe taxe

Într-un comunicat emis de OMV Petrol se vorbește despre taxele plătite de compania austriacă. Aceștia susțin că compania plătește cele mai multe taxe din țară. Pentru primele 9 luni din 2022, comnpania a plătit prin taxe directe, indirecte și dividente aproximativ 3 miliarde de euro.

Ba mai mult, compania se plânge și de nivelul de taxare din țară care este printre cele mai mari din Europa. Acest nivel de taxare afectează, în opinia corporației, investițiile din țară și au un impact negativ asupra securității energetice, și a competitivității sectorului energetic pe termen mediu și lung.

” (…) Este important ca orice modificări ale regimului fiscal și de reglementare să aibă în vedere consultarea industriei și să ia în considerare efectele asupra pieței și investițiilor.” explică compania.

Din considerentul că OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate, ajutoarele sociale acordate de către Guvern ar putea fi într-un impas pentru că s-ar putea să nu existe suficienți bani pentru plata lor.

 

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite