duminică, 3 noiembrie, 2024

Ce înseamnă Schengen? Scurt istoric al celebrului acord internațional

Acordul de la Schengen este un acord internațional care a fost semnat în 1985 între țările membre ale Uniunii Europene și care a intrat în vigoare în 1995. Scopul acestui acord este să elimine controlul la frontierele interne ale țărilor semnatare, astfel încât cetățenii acestora să poată circula liber între țările membre fără a fi nevoiți să prezinte acte de identitate sau să treacă prin controlul vamal.

Acordul de la Schengen a fost semnat într-un sat numit Schengen, în Luxembourg, de aceea poartă acest nume.

În prezent, există 26 de țări care fac parte din Acordul de la Schengen, majoritatea acestora fiind țări membre ale UE. Acestea sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția și Ungaria.

Toate aceste țări au eliminat controlul la frontierele interne și au adoptat reguli comune privind imigrația și controlul frontierelor externe.

Ce înseamnă Schengen?

Schengen poate fi definit ca cel mai mare spațiu fără frontiere din lume. Cu toate acestea, Acordul de la Schengen nu este însă o garanție pentru libera circulație în toate țările membre. Există anumite excepții care permit țărilor să reintroducă controlul la frontierele interne în cazuri excepționale, cum ar fi crize de securitate sau probleme legate de imigrație. De asemenea, Acordul de la Schengen nu se aplică în totalitate în cazul tuturor cetățenilor.

Cetățenii din țările care nu fac parte din UE sau din Acordul de la Schengen pot fi nevoiți să obțină un permis de ședere sau o viză pentru a putea intra în țările membre.

Cu toate acestea, acordul a avut un impact major asupra libertății de circulație în Europa, facilitând schimbul de muncă, studii și turism între țările membre.

România nu este încă o țară membru al Acordului de la Schengen

România nu este încă o țară membru al Acordului de la Schengen, deși a devenit membru al Uniunii Europene în 2007. România a îndeplinit majoritatea cerințelor pentru a deveni membru al Acordului de la Schengen, dar există încă unele probleme legate de controlul frontierelor externe și lupta împotriva corupției care trebuie rezolvate înainte de a putea adera la acord.

În timp ce România nu face parte din Acordul de la Schengen, cetățenii români au acces la o mare parte a avantajelor acordului prin intermediul Tratatului de liberă circulație cu UE și prin Acordul de liberă circulație cu Elveția. Acest lucru înseamnă că cetățenii români pot circula liber în țările membre UE fără a fi nevoiți să obțină o viză și pot beneficia de drepturile de liberă circulație în Elveția.

România a încheiat, de asemenea, acorduri de cooperare cu alte țări din afara UE care permit cetățenilor români să călătorească fără a obține o viză pentru o perioadă limitată de timp în aceste țări. Acestea includ țări precum Canada, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite