sâmbătă, 18 ianuarie, 2025

Guvernul anunță plafonări de prețuri! Este vorba despre zeci de mii de produse alimentare

Guvernul anunță plafonări de prețuri pentru zeci de mii de produse. Prețurile mai mici, după ce se va plafona adaosul comercial la maximum 20%. Anunțul a venit de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Guvernul anunță plafonări de prețuri!

Potrivit unui proiect de lege la care se lucrează acum prevede o plafonare a adaosului pentru produse alimentare procesate în România, indiferent de materia primă. Ministrul a venit și cu exemple de ieftiniri, după ce adaosul la peste 20 de categorii de alimente de bază a fost plafonat.

„Vorbim despre toate produsele care sunt procesate în România. Nu are treabă materia primă. Noi vorbim de produse procesate în România. În momentul de față, noi am luat o măsură foarte bună și s-a văzut. Și raportul Consiliului Concurenței referitor la plafonarea alimentelor de bază în România arată că aceste alimente au scăzut cu procente între 18 și 32%“, a declarant Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a menționat că prețul la zahăr, ulei, morcovi sau cartof au scăzut.

„Față de anul trecut, la luna aceasta, atunci când a fost introdusă plafonarea adaosului comercial, zahărul a scăzut cu 24,1%. Știm că litru de ulei era undeva la 11, 12, 13 lei. Astăzi găsim ulei și cu 6 lei, 7 lei, 8 lei. Dacă vorbim de zahăr, zahărul era undeva la 10, 11 lei. Acum găsim zahăr și cu 5,5 lei. Morcovii, în momentul de față, au înregistrat o scădere de minus 37,8%. Cartoful, față de anul trecut, are o scădere de 31,2%”, a zis Florin Barbu.

Inflația va fi în jur de 5% la sfârșitul anului 2024

Legea nr. 63/2024 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 265 din 28 martie 2024.

Actul normativ a intrat în vigoare de la 31 martie 2024 și prevede prelungirea până la 31 decembrie 2024 măsura de plafonare a adaosurilor comerciale pentru unele produse agricole și alimentare, conform OUG 67/2023.

„Estimăm că inflația va rata ținta în 2024-2025 din cauza creșterilor de taxe și a puterii de cumpărare robuste a gospodăriilor. Prognoza noastră de bază este că inflația va fi în jur de 5% la sfârșitul anului 2024 și 4,4% la sfârșitul anului 2025, cererea internă mai slabă trimițând inflația de bază în intervalul țintă de 1,5-3,5% la începutul trimestrului 3T25. Ne așteptăm în continuare ca inflația de bază să rămână mai stabilă decât în restul regiunii, datorită unei înclinații tradiționale ridicate de a consuma. În același timp, inflația generală va rămâne supusă riscurilor în creștere în 2025, din cauza probabilității în creștere a prețurilor mai mari la alimente, a prețurilor mai mari la energie și a creșterii taxelor“, a menționat Florin Barbu.

Ministrul a mai spus că BNR va relua reducerile dobânzii cheie în februarie 2025 și va coborî dobânda cheie la 5% până la sfârșitul lui 2025.

„Ne așteptăm ca BNR să rămână în așteptare în 2024 la 6,5% din cauza incertitudinii fiscale. Considerăm că BNR va relua reducerile dobânzii cheie în februarie 2025 și va coborî dobânda cheie la 5% până la sfârșitul lui 2025, cu riscuri înclinate către reduceri mai rapide dacă activitatea economică se va relaxa semnificativ“, a mai spus Florin Barbu după ce guvernul a anunțat plafonări de prețuri.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.