Guvernul anunță plafonări de prețuri pentru zeci de mii de produse. Prețurile mai mici, după ce se va plafona adaosul comercial la maximum 20%. Anunțul a venit de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Guvernul anunță plafonări de prețuri!
Potrivit unui proiect de lege la care se lucrează acum prevede o plafonare a adaosului pentru produse alimentare procesate în România, indiferent de materia primă. Ministrul a venit și cu exemple de ieftiniri, după ce adaosul la peste 20 de categorii de alimente de bază a fost plafonat.
„Vorbim despre toate produsele care sunt procesate în România. Nu are treabă materia primă. Noi vorbim de produse procesate în România. În momentul de față, noi am luat o măsură foarte bună și s-a văzut. Și raportul Consiliului Concurenței referitor la plafonarea alimentelor de bază în România arată că aceste alimente au scăzut cu procente între 18 și 32%“, a declarant Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii a menționat că prețul la zahăr, ulei, morcovi sau cartof au scăzut.
„Față de anul trecut, la luna aceasta, atunci când a fost introdusă plafonarea adaosului comercial, zahărul a scăzut cu 24,1%. Știm că litru de ulei era undeva la 11, 12, 13 lei. Astăzi găsim ulei și cu 6 lei, 7 lei, 8 lei. Dacă vorbim de zahăr, zahărul era undeva la 10, 11 lei. Acum găsim zahăr și cu 5,5 lei. Morcovii, în momentul de față, au înregistrat o scădere de minus 37,8%. Cartoful, față de anul trecut, are o scădere de 31,2%”, a zis Florin Barbu.
Inflația va fi în jur de 5% la sfârșitul anului 2024
Legea nr. 63/2024 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 265 din 28 martie 2024.
Actul normativ a intrat în vigoare de la 31 martie 2024 și prevede prelungirea până la 31 decembrie 2024 măsura de plafonare a adaosurilor comerciale pentru unele produse agricole și alimentare, conform OUG 67/2023.
„Estimăm că inflația va rata ținta în 2024-2025 din cauza creșterilor de taxe și a puterii de cumpărare robuste a gospodăriilor. Prognoza noastră de bază este că inflația va fi în jur de 5% la sfârșitul anului 2024 și 4,4% la sfârșitul anului 2025, cererea internă mai slabă trimițând inflația de bază în intervalul țintă de 1,5-3,5% la începutul trimestrului 3T25. Ne așteptăm în continuare ca inflația de bază să rămână mai stabilă decât în restul regiunii, datorită unei înclinații tradiționale ridicate de a consuma. În același timp, inflația generală va rămâne supusă riscurilor în creștere în 2025, din cauza probabilității în creștere a prețurilor mai mari la alimente, a prețurilor mai mari la energie și a creșterii taxelor“, a menționat Florin Barbu.
Ministrul a mai spus că BNR va relua reducerile dobânzii cheie în februarie 2025 și va coborî dobânda cheie la 5% până la sfârșitul lui 2025.
„Ne așteptăm ca BNR să rămână în așteptare în 2024 la 6,5% din cauza incertitudinii fiscale. Considerăm că BNR va relua reducerile dobânzii cheie în februarie 2025 și va coborî dobânda cheie la 5% până la sfârșitul lui 2025, cu riscuri înclinate către reduceri mai rapide dacă activitatea economică se va relaxa semnificativ“, a mai spus Florin Barbu după ce guvernul a anunțat plafonări de prețuri.