Limbă amorțită – cauze. De ce factori este provocat deranjul?

Amorțeala limbii este asociată cu traumatisme, tumori, inflamații ale zonei maxilo-faciale. Uneori apare din cauza medicamentelor, manipulărilor medicale, parazitozelor, bolilor neurologice, tulburărilor psihice. Poate fi temporară sau permanentă, afectând toată sau o parte a limbii.

Cauza amorțelii se determină prin interogatoriu, examen stomatologic, ecografie, electromiografie, microscopie și examen bacteriologic al unui răzuit de limbă. În tratament se folosesc sedative, medicamente antiinflamatoare, vitamine și antihistaminice. Amorțeala limbii poate fi cauzată de anumite alimente. Vârful limbii amorțește adesea la fumătorii înrăiți. Uneori, simptomul apare atunci când se consumă băuturi alcoolice puternice, într-o stare de intoxicație. La copiii mici, scăderea temporară a sensibilității se poate datora comprimării limbii atunci când încearcă să bage limba în cavități mici, cum ar fi un tub sau un set de construcție.

Limbă amorțită – cauze. Procedurile stomatologice provoacă dezvoltarea simptomului neplăcut

Limba amorțește pentru scurt timp după anestezia dentară și, în mod normal, își revine complet după câteva ore. În cazul în care procedura nu este efectuată corect, această sensibilitate poate persista pentru o perioadă lungă de timp. Parestezia de lungă durată este uneori observată după îndepărtarea măselelor de minte, unde ramurile nervilor sensibili trec în apropiere.

Amorțeala persistentă este adesea o problemă pentru persoanele cu proteze și plombe metalice. Aceasta este cauzată de interacțiunea mai multor metale într-un mediu lichid. Saliva produce un curent galvanic care irită mucoasa, provocând parestezii și amorțeală.

Administrarea de medicamente cu anestezice, spray-uri pentru gât, Bellastesin, care ameliorează durerile de stomac, provoacă amorțeala limbii timp de câteva minute. Reacții mai grave se formează atunci când apar complicații neurologice ale anesteziei locale din cauza absorbției unei cantități mari de medicament sau a introducerii eronate a acestuia într-o venă. Amorțeala limbii și a gurii este completată de amețeli, gust metalic, țiuituri în urechi și tremor. Pot apărea convulsii, tulburări de conștiență și de vorbire.

Tratamentul amorțelii. Ce medicamente sunt administrate pentru tratarea disconfortului

Amorțeala limbii este normală în timpul unui bloc BTE și este un indicator al faptului că acul este la locul potrivit. Aceasta poate persista până la 24 de ore după procedură, combinată cu amețeli ușoare. Amorțeala prelungită sau persistentă este uneori rezultatul unei intervenții chirurgicale asupra organelor ORL și a structurilor faciale și este asociată cu compresia sau deteriorarea mecanică a nervilor.

Tratamentul de urgență nu este necesar în majoritatea cazurilor. Excepție fac anomaliile neurologice și otrăvirea cu cianură. În cazurile de otrăvire datorată administrării parenterale de cianură, trebuie aplicat un garou pe membru. Victimelor li se indică nitrit de amil și resuscitare pentru a menține funcțiile vitale.

Pacienții cu accident vascular cerebral trebuie așezați pe o parte pentru a preveni aspirarea accidentală de salivă și vomă. Probabilitatea de recuperare neurologică este direct legată de momentul tratamentului, astfel încât trebuie chemată o ambulanță cât mai curând posibil. Atunci când o persoană epileptică prezintă semne de aură, trebuie exclusă posibilitatea unei leziuni accidentale.

În caz de limbă amorțită din diverse cauze, tratamentul constă dintr-o dietă specială și, uneori, psihoterapia. Schema de terapie medicamentoasă include antiinflamatoare, antihistaminice și sedative, vitaminele B, suplimente de fier, biostimulante. Gargara cu soluții antiseptice și anestezice locale sunt, de asemenea, eficiente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite