Un elev din Brașov a fost prins copiind la Bacalaureat după ce a primit un mesaj Ro-Alert prin care era informat de prezența unui urs în zonă. Acesta a fost dat afară din examen, aflându-se deja la a doua abatere. Fiind prins copiind la Bacalaureat, i-a fost anulată lucrarea și a primit interdicția de a participa la următoarele 2 sesiuni.
Începând cu ora 06.00, mai multe cuvinte care apar în subiectele de Bacalaureat au fost căutate pe dexonline. Indicarea sensului din text al secvenței „de bună seamă” a fost una dintre cerințele din cadrul examenului de bacalaureat la Limba și literatura română 2023, care s-a ținut luni, 26 iunie.
Elev din Brașov a fost prins copiind la Bacalaureat din cauza unui urs
Un elev din Brașov a fost prins copiind la Bacalaureat după ce a primit un mesaj Ro-Alert prin care era informat de prezența unui urs în zonă. Întâmplarea face că avea la el telefonul în timpul probei scrise. Acesta a fost dat afară din examen, aflându-se deja la a doua abatere.
Altfel, mai multe cuvinte care apar în subiectele de Bacalaureat au fost căutate pe dexonline. Expresia „de bună seamă” a strâns aproape 100 de căutări pe dexonline înaintea orei 10.00 a zilei respective, mai multe voci fiind de părere că subiectele ar fi fost cunoscute dinainte de unii candidați.
Ministrul Educației a participat marți, 27 iunie 2023, la o conferință de presă pentru a comenta asupra acestui subiect. Ea a declarat că verificările făcute până atunci, arată că nu există nicio corelație între numărul de căutări și o potențială breșă de securitate.
În cazul în care se va dovedi că subiectele au fost făcute publice, cei din comisie găsiți vinovați vor fi înlocuiți și cercetați disciplinar.
O altă dovadă care indică o posibilă breșă este un link spre o aplicație cu subiectele deja rezolvate, trimis unui candidat. Mesajul a fost trimis în timpul probei pe un grup închis de pe Whatsapp.
Ce s-a întâmplat în timpul examenului
Părinții și-au creat mai multe grupuri, dedicate examenelor, unde se poate intra doar prin invitație din partea unui alt membru. Pe un astfel de grup, subiectele de la Evaluarea Națională au fost postate la ora 10, 45 de minute după ce au fost distribuite elevilor.
Suspiciunile vor fi lămurite după ce se vor verifica imaginile surprinse de camerele video. Fișierele cu monitorizarea audio din clase sunt stocate doar o lună. În prezent, subiectele sunt transmise printr-un sistem care trimite în centre parole la fiecare 5-10 minute. Cheile digitale deschid în final subiectele, care sunt multiplicate fără prezența supraveghetorilor și trimise în săli.
Pe de altă parte, membrii unei comisii de examen din București sunt acuzați că au exagerat inutil.
O elevă a fost pusă de supraveghetori să se descalțe după ce a venit cu încălțări care aveau inscripții în limba engleză din fabrică, și au vrut să elimine orice sursă de inspirație, spune un părinte.
Daca sunt prinși copiind, candidații sunt eliminați și nu mai au dreptul să se înscrie la Bac pentru 2 sesiuni.
Supraveghetorii au anulat lucrările mai multor elevi, deoarece aveau semne pe ele, și au considerat că acestea au fost făcute pentru a le fi recunoscute și favorizate la corectare.
”Examenul de Bacalaureat, „de”-ul din acel enunț trebuia scris pe primul rând, nu pe al doilea. Unde a fost scris pe al doilea, li s-au anulat lucrările”, a spus un părinte.
Dat fiind contextual problematic, pe profesori îi așteaptă o evaluare a performanței, a anunțat Marcel Ciolacu, adăugând apoi că vor primi banii promiși în timpul grevei.
„Așteptăm de la specialiștii de la minister, echipele de lucru, să venim și cu criteriile de performanță, pentru a introduce pe lângă salarizarea corectă și justificată pe care o solicită dascălii, să aducem și criteriile și să implementăm reforma în sistemul de educație”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Miercuri, 27 iunie 2023, va fi susținută proba opțională de Bacalaureat. Elevul care a fost prins copiind la Bacalaureat a fost eliminat din sesiunea curentă și a primit interdicție de a participa la următoarele 2 sesiuni de Bacalaureat.