duminică, 3 decembrie, 2023

Magazinele unde pot fi folosite cardurile de către profesori. Ce decizie a luat ministerul

Lista cu magazinele unde pot fi folosite cardurile de către profesori va fi publicată abia după ce toți beneficiarii vor avea banii virați în conturi. Informația a fost furnizată de președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, membrilor de sindicat din țară.

Magazinele unde pot fi folosite cardurile de către profesori

Începând de săptămâna trecută au fost trimise prin poștă cardurile pe care vor fi încărcate primele didactice. Acum, oficialii au început să vireze banii pe carduri.

Conform Ordonanței de urgență nr. 58/2023, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul României:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Prin urmare, suma de 1.500 de lei care va fi încărcată pe cardurile cu prima de carieră didactică trebuie folosită astfel:

  • 70% pentru cheltuieli pentru cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.
  • 30% pentru „achiziționarea oricăror produse / servicii care derivă din desfășurarea activităților didactice pentru acoperirea nevoilor specifice ale profesorilor.

Prima didactică de 1.500 lei, cheltuită doar în anumite magazine

În urma întâlnirii dintre sindicate, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Caciu, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion, s-au decis condițiile de acordare a primelor pentru carieră didactică, respectiv a primelor pentru carieră profesională.

„În urma întâlnirii, a reieșit că Ministerul Educației va elabora un ghid privind cheltuirea banilor și decontarea lor. Persoanele omise în prima etapă vor primi cardurile imediat ce Ministerul Educației va trimite la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene documentul cu acestea. Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor“, a transmis membrilor de sindicat președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.

În ceea ce privește lista cu firmele de la care se pot face achiziții, aceasta va fi publică imediat ce cardurile vor fi încărcate.

Scopul acordării acestei prime de carieră didactică este, potrivit OUG nr. 58/2023, realizarea susținerii cadrelor didactice pentru adaptarea continuă a competențelor educaționale în vederea creșterii performanței elevilor și studenților care participă la activitatea educațională și susținerea cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat pentru tranziția și adaptarea continuă a competențelor educaționale la transformarea digitală specifică activităților educaționale destinate elevilor și studenților.

Așadar, magazinele unde pot fi folosite cardurile de către profesori urmează să fie anunțată de minister.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.