miercuri, 22 martie, 2023

Mărul otrăvit, aruncat în curtea PSD: Marcel Ciolacu va candida la Primăria Capitalei?

Publicat:

Circulă de câteva zile în mediul politic din România ideea că Marcel Ciolacu va candida la alegerile pentru Primăria Capitalei. Ușa spre acest post s-ar fi deschis după ce șeful PNL București, Ciprian Ciucu, a decis să-și dea demisia. Practic, liberalii și-au pierdut omul pe care îl pregăteau să îl arunce în lupta pentru Primăria București. Plecarea acestuia s-ar fi produs tocmai din cauza faptului că în negocierile dintre PNL și PSD pentru viitoarea coaliție liberalii vor ceda în favoarea social-democraților Primăria Capitalei.

Marcel Ciolacu va candida la Primăria Capitalei: De ce și-ar dori liderul PSD așa ceva?

Întrebarea care se pune este de ce și-ar dori Marcel Ciolacu să ajungă primarul Bucureștiului în locul unei eventuale candidaturi la prezidențiale sau, dacă nu, măcar un post de premier sau vicepremier sau șef al Camerei Deputaților sau… sau…

Explicațiile pe care le dau pesediștii ar fi acelea că Marcel Ciolacu ar fi fost convins de cei din apropierea lui, cumva pe filieră liberală, că odată ajuns pe acel post ar avea legitimitatea de a candida la prezidențiale. Cu alte cuvinte, ar urma drumul parcurs de Traian Băsescu. Câștigarea alegerilor pentru Primăria Capitalei ar fi o formalitate pentru Marcel Ciolacu atâta timp cât în urma înțelegerii între PSD și PNL s-ar merge cu un candidat comun, iar alegerile se vor desfășura într-un singur tur.

Lui Ciolacu apropiații îi picură în ureche faptul că acesta ar scăpa, în mod indirect, de popularitatea Gabrielei Firea, care odată ajunsă primar-general ar putea emite pe urmă pretenții pentru o viitoare candidatură la prezidențiale, dar și o candidatură la șefia partidului.

Varianta vehiculată cu Marcel Ciolacu candidat la Primăria Capitalei ar fi una de luat în seamă de liderul PSD dacă alegerile locale s-ar ține în vara lui 2024, iar prezidențialele undeva în octombrie – noiembrie. Dar, discuțiile purtate între liberali și pesediști în ultima perioadă iau în calcul și varianta comasării alegerilor pentru a maximiza victoria, un USL mare urmând să se apropie de un procent de 60% la nivel național, dacă nu chiar să sară peste acest procent.

Nume grele pe lunga listă PSD pentru Primăria Capitalei

Varianta care poate părea halucinantă la prima vedere devine credibilă dacă ne uităm la numele aflate pe lunga listă a PSD pentru fotoliul de primar general.

Prima pe această listă este Gabriela Firea. Doar că sunt multe voci în PNL care spun că nu o vor susține niciodată pe aceasta pentru postul de primar general și că ar prefera să meargă, mai degrabă, tot pe mâna lui Nicușor Dan, cu toate belelele pe care le-a făcut acesta.

Surse din PSD spun că și Sorin Grindeanu s-ar gândi serios să se lanseze în bătălia pentru Primăria Capitalei, în cazul în care Ciolacu și Firea nu ar vrea asta sau nu ar fi lăsați, din diferite motive. Doar că lumea nu uită cum s-a sucit Grindeanu în urmă cu ceva ani și nu a dorit să asculte de interesul partidului. Unde mai pui că acum, din fotoliul de ministru, a reușit să supere mai mulți lideri liberali, care și l-ar dori aruncat din Guvern, darămite să-l susțină pentru Primăria București.

Un alt nume avansat de pesediști pentru postul de primar general ar fi Alexandru Rafila. Dacă până să devină ministru avea parte de o amplă susținere în PSD, lucrurile s-au mai schimbat în ultima perioadă. Iar cât privește susținerea din partea liberalilor, e clar că aceștia nu vor să-l sprijine.

Alte nume care stau la coadă pentru o posibilă candidatură din partea PSD la Primăria Capitalei sunt Mihai Tudose și Vasile Dâncu, cu șanse spre zero însă de a ajunge acolo.

Ținând cont de toate acestea, nu mai pare chiar abracadabrantă varianta că Marcel Ciolacu va candida la Primăria Capitalei.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite