miercuri, 4 decembrie, 2024

Femeile cu vârsta între 18 şi 45 de ani ar putea primi vaccinul HPV compensat

Veste de ultimă oră în România. Vaccinul HPV ar putea fi oferit compensat pentru femeile cu vârsta între 18 şi 45 de ani. Măsura se află în momentul de față doar în stadiul de propunere la Ministerul Sănătăţii.

Vă aducem aminte că o doză costa în jur de 600 lei, iar pentru schema completa sunt absolut necesare trei doze.

Vaccinul HPV ar putea fi compensat pentru femeile din România

Din nefericire, statul roman se afla în topul ţărilor cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate în ceea ce priveşte cancerul de col uterin din Uniunea Europeană. În fiecare an, nu mai puţin de 3.300 de femei sunt diagnosticate cu infecţia cu HPV, atrag atenţia Asociaţia Mame pentru Mame şi alte spitale din România. Din cele câteva mii de pacienţi, mai mult de jumătate îşi pierd viaţa din cauza bolii.

În acest context, vaccinul HPV ar putea fi compensat pentru femeile cu vârsta între 18 şi 45 de ani. Costul unei doze se ridica la 600 lei, iar pentru imunizare sunt necesare 3 doze.

„Jumătate din femeile ce primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de până în 65 ani”, se arată în comunicatul instituțiilor.

Vă aducem aminte că fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani primesc vaccinul în mod gratuit din partea statului român. Cu toate acestea, doar 10 la sută dintre părinţii care au fete sunt informaţi cu privire la acest ser. Vaccinarea HPV se face prin solicitarea părinţilor la medicul de familie. Este necesară doar o cerere.

Ce spune ministrul Sănătăţii despre compensarea vaccinului HPV

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a menţionat că este posibil ca vaccinul HPV să fie oferit gratuit tuturor femeilor cu vârsta între 18 şi 45 de ani.

„După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți. Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice. Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual. Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În aceeaşi ordine de idei, femeile din zona Moldovei care îşi doresc să se testeze împotriva cancerului de col uterin pot beneficia de testare Babeș Papanicolau sau HPV și în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elenă Doamna” din Iaşi.

Femeile se pot testa gratuit împotriva cancerului de col uterin și în cadrul Centrului de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din strada Sărăriei, nr. 177A. Astfel, cu ajutorul acestor teste se poate preveni decesul în cazul cancerului de col uterin. Cel mai probabil, reprezentanții Ministerului Sănătății vor anunța dacă vaccinul HPV va fi distribuit compensat.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite