luni, 24 iunie, 2024

Milioane de pensionari care așteaptă banii în iunie trebuie să știe asta: Atenție la taloanele mov!

Pensionarii care au ales să primească banii acasă, prin intermediul Poștei Române, trebuie să fie atenți la taloanele mov. În cazul în care nu sunt acasă atunci când vine poștașul, pensionarii își pot primi banii ulterior, în două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. Informația îi vizează și pe cei care primesc banii de pensie pe card, iar talonul mov este adus de către poştaş.

Avertizare pentru toți pensionarii: Atenție la taloanele mov!

Dacă pensionarii care iau banii direct nu au fost acasă când a venit poștașul să aducă talonul mov, îşi pot primi banii în două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective, cei cărora li se livrează banii pe card și nu au fost acasă să primească talonul mov trebuie să știe că talonul mov nu este pierdut. Aceștia au posibilitatea să meargă la oficiul poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Dacă pensionarii nu primesc acasă talonul mov și nici nu merg la poștă ulterior să îl ridice, angajații Poştei Române au obligația să le arhiveze pentru o perioadă de doi ani. La cerere, acestea pot fi aduse ulterior  la domiciliul beneficiarilor.

„Pentru pensionarii avizați (n.r. – cei care nu sunt găsiți la domiciliu), drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghișeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată. Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs“, a transmis reprezentanții Casei Naționale de Pensii.

Taloanele mov sunt arhivate încă din luna martie a anului 2021, la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii.

Pensiile se dau şi în minivacanța de 1 iunie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că în luna iunie nu vor exista întârzieri cu privire la plata pensiilor de stat. Poștașii vor lucra inclusiv în zilele libere, acordate prin lege.

„Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă. Poștașii muncesc și în vinerea din punte. Nu va exista nicio zi de întârziere. Noi avem convenție încheiată între CNPP si Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română și vor lucra și vineri, 2 iunie“, a precizat Marius Budăi.

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a menționat că primele tranșe de bani vor fi vira încă de la sfârșitul lunii mai pentru a exista cash și pentru a se putea face plata pensiilor începând cu data de 2 iunie.

„Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal”, a menționat șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, în legătură cu pensiile ce se achită în luna iunie și taloanele mov primite de pensionari.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite