Aproximativ trei milioane de pensionari vor lua mai mulți bani după majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1 octombrie. Modificări mai vin în ianuarie şi martie 2025. Pensiile unor categorii de români se vor tripla în urma „micii recalculări“, când se va ține cont de veniturile extrasalariale.
Pensiile acestor români se vor tripla
Mare parte dintre pensionari au avut parte de o majorare a pensiei din una septembrie, alte majorări urmând să aibă loc din octombrie, când va creşte pragul, de impozitare, şi în ianuarie 2025, când toate pensiile se indexează cu rata inflaţiei, iar în martie se preconizează că se termină „mica recalculare”, când pensionarii care au reuşit să dovedească faptul că au avut şi venituri extrasalariale.
Din aproximativ 4,6 milioane de pensionari din România, mai bine de jumătate au pensii sub 3.000 de lei, iar de la 1 octombrie nu vor mai plăti impozitul de 10%.
Pensionarii care au beneficiat de creșteri aduse de recalculare și au trecut de pragul de 2.000 de lei, în luna septembrie 2024, au plătit impozitul.
De la 1 octombrie, plafonul de venit neimpozabil din pensii va fi majorat de la 2.000 lei, cât este în prezent, la 3.000 lei. Astfel, pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 lei nu vor mai fi taxate, ca în prezent, cu impozitul pe venit de 10%. Noua regulă se va aplica începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024, asta, deși, în luna septembrie, pensionarii au plătit acel impozit.
Se estimează că aproximativ trei milioane de pensionari vor rămâne cu mai mulți bani după majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 1 octombrie.
Sumele nu vor fi foarte mari. De exemplu, cel mai mult poate să primească un pensionar care i-a crescut pensia de la 2.000 la 3.000 de lei. Adică 100 de lei creștere.
Cum se va face indexarea din ianuarie
După indexarea cu rata inflației, pensiile vor crește, din nou, de la 1 ianuarie 2025.
„Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Indexarea va afecta toate categoriile de pensionari, inclusiv cei care au beneficiat de recalculări recente. Totuși, în 2025 nu vor exista alte creșteri ale pensiilor, deoarece recalculările și alte ajustări s-au făcut deja în cursul anului 2024.
Această ajustare face parte din mecanismul legal de protecție a puterii de cumpărare a pensionarilor și se aplică anual la începutul fiecărui an. În plus față de rata inflației, se va lua în calcul și 50% din creșterea economică, ceea ce ar putea aduce o majorare suplimentară pentru pensionari.
În această iarnă, mai mulți pensionari din România vor beneficia de două majorări de pensii. Prima dintre acestea este o creștere generală, aplicată tuturor pensionarilor, conform indexării pensiilor stabilite de guvern. Aceasta vine în contextul ajustării punctului de pensie, care influențează toate pensiile din sistemul public.
A doua majorare vizează pensionarii care se încadrează în ceea ce este denumit „mica recalculare”. Această recalculare afectează pensionarii care au avut sporuri sau alte venituri suplimentare pentru care s-au plătit contribuții la asigurările sociale în perioada activității lor profesionale. Așadar, Pensiile acestor români se vor tripla în urma „micii recalculări“.