vineri, 19 iulie, 2024

Românii vor primi banii înapoi! De pe 3 iulie 2024, este obligatoriu în toată România

Românii își vor primi banii înapoi și după 3 iulie, 2024, prin programul RetuRO, prin returnarea pet-urilor în locurile special amenajate. Aceasta se va putea realiza indiferent dacă ambalajele mai au sau nu capac.

Românii își vor primi banii înapoi în urma reciclării pet-urilor

Prin Ordonanța de Guvern nr. 6/2021 dată de Directiva UE și transpusă în legislația din România, din data de 3 iulie 2024, vor fi introduse pe piață doar recipiente de băuturi ce respectă cerința de a avea dopurile și capacele atașate de ambalaj în timpul utilizării. Chiar și așa, nu se vor face modificări în ceea ce privește procedura de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR).

În ultimele luni au circulat informații cum că reciclarea sticlelor fără capac nu ar mai putea fi posibilă după data de 3 iulie. Acest lucru a fost clarificat de către reprezentanții ReturRO, care au subliniat că aceste informații sunt false, iar reciclarea ambalajelor fără dop va fi posibilă în continuare.

Aparatele de colectare automată, RVM, sunt programate să recunoască atât ambalajele cu dop, cât și cele fără. În cazul colectării manuale, criteriile rămân aceleași.

Ambalajele colectate de la consumatori, fie ea automată sau manuală, sunt transportate către centrele de numărare și sortare, iar apoi sunt supuse unor sisteme de scanare pentru determinarea apartenenței recipientului la  Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Apoi acestea sunt redirecționate către centrele de reciclare, unde sunt transformate în materii prime, secundare, utilizate pentru a fabrica noi ambalaje.

Din acest motiv, reprezentanții ReturRO amintește consumatorilor că recipientele returnate trebuie să prezinte codul de bare și simbolul „Ambalaj cu garanție”, dar și să fie golite de conținut.

Impactul reciclării asupra mediului

Românii au reacționat pozitiv la programul de returnare SGR, fiind mereu coadă la aparatele de reciclare, în special în weekend. Mulți dintre aceștia adună zeci de ambalaje într-un timp scurt de câteva zile.

Numai în luna mai au fost recoltate aproximativ 300 de milioane de ambalaje, suficiente pentru a înconjura Pământul de două ori.

Cifrele care s-au înregistrat până acum sunt de-a dreptul impresionante. Până în prezent, s-au colectat aproximativ 40.000 de tone de ambalaje returnate, putând fi echivalate cu 33.000 de mașini mici. Pentru a vă forma o imagine, dacă ar fi să le așezăm într-o coloană, ar forma o distanță de aproximativ 150 de km, adică distanța de la București la Predeal.

Programul este unul în continuă dezvoltare, astfel românii trebuie să țină cont de câteva aspecte pe care trebuie să le respecte, și anume: recipientele să nu fie deformate, codul de bare și simbolul „Ambalaj cu garanție” să fie vizibile și recipientele să fie golite de conținut.

Amintim că termenul-limită pentru vânzarea produselor fără marcajul SGR a fost prelungit. Inițial Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021 interzicea introducerea pe piața românească a produselor nemarcate SGR, însă la presiunea comercianților, s-a prelungit perioada, fiind acceptate stocurile existente până la 30 iunie 2024.

Obiectivul celor de SGR este parte a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015.

Astfel, vor primi în continuare banii înapoi de pe urma pet-urilor utilizate, atâta timp cât vor respecta condițiile de reciclare, indiferent dacă prezintă sau nu dop.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.