joi, 23 mai, 2024

Să moară plățile cash! Cine are interes în această decizie

Premierul Marcel Ciolacu este ferm convins că trebuie să moară plățile cash! Explicația Guvernului este că așa se va reduce evaziunea fiscală și nu se vor mai cumpăra mașini Ferrari cu sacoșa.

De fapt, totul pare a fi o înțelegere între Guvern și marile bănci, după ce acestora li s-a impus impozitarea suplimentară de 1%. Băncile nu mai erau mulțumite cu dobânzile crescute către companii și persoane individuale, acum își vor mai trage niște bani din buzunarul nostru prin comisioanele suplimentare la fiecare trecere cu cardul prin POS, dar și pentru comisioanele de gestionare ale conturilor bancare.

Să moară plățile cash!

Guvernul României ține să fie mai catolică decât Papa și vrea să limiteze drastic utilizarea banilor cash. Nicăieri în Europa nu se întâmplă așa ceva. Dar noi trebuie să fim mai cu moț pentru că, vezi dragă Doamne, trebuie să eradicăm evaziunea fiscală. Îi și vezi deja pe evazioniști cum tremură că nu vor mai putea să-și cumpere Ferrari cu sacoșa, așa cum plastic a încercat să se exprime premierul Marcel Ciolacu.

Adică la vecinii unguri, bulgari sau polonezi se permit tranzacții cu banul jos cu limite generoase, dar România vrea să fie altfel și să reducă limita la 500 de euro până în 2025.

Unde mai pui că aceste țări vecine reprezintă un exemplu de bună practică în fața avântului digital românesc.

Dacă ne uităm la țările din Vest, Austria, Germania și Marea Britanie nu au impus asemenea aberații fiscale, așa cum vrea să aplice Guvernul de la noi.

În fapt, reducerea severă a plăților cash nu face altceva decât să impună o restricție care este soră cu un atac la libertățile financiare ale cetățeanului.

Cum facem cu lipsa cash-ului în mediul rural

Să vii să discuți despre economii și despre plata cu cardul în același timp e o mare tâmpenie! Nu e clar că folosirea cardurilor, ca instrument principal de plată, face să crească cheltuielile? Când nu scoți efectiv banul din buzunar ci treci i bucată de plastic prin fața unui aparat nu e clar că vei cheltui mai mult? Și atunci cum rămâne cu economia? Cu bugetul celui care trece plasticul prin fața unui aparat, cu o nepăsare digitală ce îi subțiază veniturile.

Toate băncile ne momesc cu acele taxe „mici” pentru absolut orice. La final de lună, când tragi linie, observi că îți împarți veniturile cu băncile.

Limitarea gravă a plăților cash va aduce cu sine înflorirea fraudelor cu cardul, pentru că și aceasta este o realitate dură adusă de așa-zisul progres tehnologic. Într-o secundă, veniturile dintr-o lună a unei persoane pot să dispară neant, fără a ști unde cine și cum ți-a luat banii. Ce va face cetățeanul într-o astfel de situație? Va veni Guvernul să-i dea banii înapoi?! Hai să fim serioși!

E clar că numerarul rămâne un factor important pentru mare majoritate a românilor care își drămuiesc bruma de resurse financiare de la o zi la alta.

Interesant ar fi să vină Guvernul să ne explice cum va avea efect legea în mediul rural, unde lumea plătește aproape 100% cu banul jos.

Una peste alta, faptul că Guvernul vrea să moară plățile cash nu va fi în folosul omului de rând, ci din contra.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

  1. Întrebarea e cum îi oprim pe alde Ciolacu și a-i lui? Simplu, anul viitor sunt alegeri, Jos PSD! Să nu intre nici măcar la guvernare! Dacă am ajuns să apreciez mai mult AUR decât gașca asta de PSD, vă dați seama câtă indignare am in suflet! Folosiți cat mai mult bani cash, să facem toți grevă foamei dacă nu ni se permite să plătim cash! Banii lichizi înseamnă în primul rând o condiție al libertății! Să nu uitați asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.