Un tânăr, în vârstă de 27 de ani, din județul Alba, a fost prins când dădea gratuit droguri minorilor. Acesta a fost arestat preventiv, după o anchetă și monitorizări care au durat mai multe luni. Tânărul intenționa să provoace dependență elevilor pentru a-i transforma în clienți permanenți. Îngrijorător este faptul că astfel de practici iau amploare mai ales pe lângă școli.
Dădea gratuit droguri minorilor!
Procurorii DIICOT susțin că timp de un an individul a împărțit droguri gratis inclusiv copiilor, pentru a-i transforma din consumatori ocazionali în dependenți.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au efectuat 6 percheziții domiciliare, în județele Alba și Cluj, în vederea documentării activității infracționale a unei persoane bănuite de trafic de droguri de risc și de mare risc.
Din cercetări, a rezultat că, în perioada 2022 – 2023, un tânăr, de 27 de ani, din comuna Cergău, județul Alba, ar fi deținut, oferit cu titlu gratuit și vândut droguri de risc și mare risc mai multor consumatori din județul Alba, inclusiv minori, cu precădere în zona municipiului Blaj, pentru suma de 100 de lei pentru un gram.
Suspectul mergea frecvent în Elveția și Germania. Este posibil ca de acolo să se fi aprovizionat cu marfă.
Ce au găsit polițiștii acasă la un traficant de droguri din Alba
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 20 de grame de substanță cristalină, despre care există suspiciunea rezonabilă că ar fi droguri de mare risc, cântare electronice, telefoane mobile, două dispozitive de mărunțit și 1.700 de lei.
Una dintre substanțe este un drog de mare risc, recent apărut pe piață, numit cristal, același care ar fi dus la decesul adolescentei din București care a murit în casa unui tânăr din Neamț.
„Copiii sunt cei mai vulnerabili și vizați de dealeri. Însă cer ajutor, poate, când e prea tărziu. Cel mai rău lucru e că a scăzut vârsta de consum”, a declarat Sebastian Marcu, șef Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Cluj.
Specialiștii susțin că traficanții se folosesc de curiozitatea copiilor, dar și de anturajul lor, ca să îi păcălească să consume droguri.
„Sunt rețele întregi care funcționează și care încearcă pe metoda clasică să recruteze și să identifice adolescenți care au înclinația către vicii. Metoda este clasică, se oferă primele doze gratuit, până la instalarea unui prag de dependență. Canabisul sau marijuana, cocaina, heroina, deci aproape toate tipurule de droguri instalează un prag de dependență de la prima doză”, a precizat Cătălin Țone, expert antidrog.
Medicul Corina Demian a fost de părere că nu se poate preciza după cât timp apare dependența.
„Cu cât sistemul nervos este mai puțin maturizat, cu atât vulnerabilitatea este mai mare. E greu de spus de câte episoade de consum e nevoie. Cu cât crește numărul de episoade, drumul către dependență e mai rapid”, a zis Corina Demian.
Tânărul, care dădea gratuit droguri minorilor, a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri de mare risc. Potrivit Agenției Naționale Antidrog 1% dintre copiii sub 13 ani au încercat deja canabis, iar 8,7% dintre adolescenții de până în 16 ani au consumat canabis.
Recomand doua filme pe care le putyeti gasii pe yt. The Union si The Culture High
VIZIONARE PLACUTA!