Nu au mai rămas nici două luni până la debutul sezonului estival, iar patronii de la malul marii se au început să angajeze în forță, căci așteaptă venirea unui nou val de turiști. Au fost publicate deja mii de locuri de muncă pe litoral în 2024, iar gama de poziții disponibile este una variată, începând de la recepționeri, ospătari și bucătari, și până la cameriste și personal pentru curățenie. Având în vedere cererea mare și oferta mică, patronii sunt nevoiți să caute angajați și în afara țării.
Mii de locuri de muncă pe litoral în 2024
În hotelurile de pe litoral, pregătirile pentru vara acestui an sunt în plină desfășurare. Perdelele sunt schimbate, lenjeriile de pat sunt înlocuite, geamurile și mochetele sunt curățate, toate ca parte a ultimelor retușuri pentru noul sezon. Cu toate că sunt angajați care vin vară de vară să muncească la malul mării, hotelierii sunt în continuare în căutare de forță de muncă suplimentară. Se fac angajări de personal în toate departamentele hotelurilor. Se caută cameriste, ospătari, bucătari și chiar și personal pentru servicii pe plajă, precum beach boys. Sebastian Puznava, managerul unui hotel de pe litoral spune că toți cei interesați sunt așteptați cu nerăbdare la interviuri.
Cu toate că în ultimii ani angajații străini au fost cei care au muncit pe brânci pentru a asigura turiștilor români un sejur de poveste la malul mării, numărul mic de aplicanti îi îngrijorează pe antreprenorii de la malul mării. Această problemă este amplificată de faptul că numărul locurilor de cazare s-a dublat în ultimii ani.
„Cea mai mare criză se înregistrează pe departamentul de restaurant şi hausting. De asemenea, avem nevoie şi de un recepționer pe o anumită perioadă. Pentru începerea sezonului mai avem nevoie de trei cameriste şi patru ospătari”, a spus Elena Drăghici, managerul unui hotel din stațiunea Mamaia.
Care sunt salariile și beneficiile oferite
Salariile încep de la 3 mii de lei, însă angajatorii plusează cu beneficii precum cazare, masă și chiar cursuri specializate în domeniu, însa numai anumite condiții. Aceste condiții vin ca urmare a unor cazuri în care angajații s-au specializat și ulterior au ales să muncească pe vase de croazieră, conform relatărilor hotelierilor.
„Deficit există în toate segmentele, în acest moment, pe toate palierele, dar trebuie să fim atenţi, că de multe ori calificăm oameni pentru a pleca pe navele de croazieră, pentru a pleca în străinătate”, a adăugat Cristian Bărhălescu, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Angajatorii oferă locuri de cazare străinilor care vin să lucreze pe litoral. De asemenea, pentru muncitorii care vin din țări îndepărtate, hotelierii le promit condiții speciale de cazare.
„În total vom avea 50 de străini. Prin mari eforturi ei au cazare şi mesele asigurate. Salariile au fost la fel, nu am făcut rabat şi nici diferenţe”, a spus Lahme Bolat, manager de hotel.
Adelina Vlad, purtătoare de cuvânt a AJOFM, a declarat că există aproximativ 1.000 de locuri de muncă pe litoral în 2024. În total, antreprenorii de la malul mării mai au nevoie de aproximativ 10.000 de angajați pentru a da startul vacanțelor la mare.