miercuri, 29 mai, 2024

Se dau 7 tichete de masă şi o zi liberă! Cine sunt românii care pot beneficia de acestea

Donatorii de sânge vor primi, în 2024, 7 tichete de masă şi o zi liberă. Acordarea acestor beneficii se face pentru ca numărul de donatori să crească din ce în ce mai mult. Potrivit ultimelor modificări legislative, angajații români ar putea să primească bani în loc de tichete de masă sau carduri pentru alimente. Valoarea unui bon de masă ar fi ajuns la 40 de lei.

Se dau 7 tichete de masă şi o zi liberă!

Persoanele care vor să doneze sânge, trebuie să știe că vor avea și anumite beneficii, inclusiv tichete de masă. Orice cetățean român, care a împlinit vârsta de 18 ani, are dreptul de a dona sânge. Bineînțeles că trebuie să îndeplinească anumite condiții de sănătate, pentru a putea face acest gest caritabil. În schimb, va primi și mai multe beneficii, din partea statului.

Înainte de a dona sânge, va fi supus unor analize, pentru a evita riscul de a îmbolnăvi persoana sau persoanele care vor primi sângele.

Beneficiile care sunt acordate donatorilor de sânge sunt menite să încurajeze acest gest, care poate salva viața altor oameni.

Legislația din România prevede ca orice persoană care vrea să doneze sânge să fie informată corect, în legătură cu ceea ce implică acest act caritabil. Astfel, donatorului de sânge i se va explica, cu exactitate, ce analize i se fac și ce scop au acestea.

Mai mult, donatorul are dreptul de a primi buletinul cu rezultatele analizelor. Dacă ați donat sânge, trebuie să știți că, în fiecare an, aveți dreptul de a efectua un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins si un examen cardiologic, fără să plătiți.

Ce primesc donatorii de sânge

Persoanele care donează sânge în mod regulat pot primi gratuit un tratament cu fier, în cazul în care se depistează că au deficit de fier, din cauza donărilor.

Iată care sunt și celelalte beneficii de care se pot bucura donatorii de sânge:

  • 7 tichete de masă
  • o zi liberă de la muncă, atunci când donați sânge
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge
  • dacă persoana care donează sânge locuiește în zona în care se află și centrul de donare, aceasta are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună.

Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont, atunci când mergeți să donați sânge, este acela că gestul dumneavoastră poate salva chiar și trei vieți, la o singură donare.

Pentru a putea dona sânge, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • să aveți între 18 și 65 de ani
  • să aveți o greutate de cel puțin 50 de kilograme
  • să aveți tensiunea arterială cuprinsă între 100 mmHg și 180 mmHg
  • să aveți pulsul regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut
  • să nu fiți sub tratament medicamentos.

În momentul în care veți ajunge la centrul de donare, veți completa un chestionar, care cuprinde întrebări legate de sănătatea dumneavoastră și de stilul de viață.

Trebuie să aveți la dumneavoastră și cartea de identitate, pe baza căreia vi se va face carnetul de donator. De fiecare dată când veți reveni să donați sânge, va trebui să prezentați carnetul de donator și un act de identitate.

Astfel, donatorii de sânge vor primi, în 2024, 7 tichete de masă şi o zi liberă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.