sâmbătă, 22 iunie, 2024

Se impozitează darul de la nuntă și botez? ANAF a făcut lumină în aceste cazuri

În urma vehiculărilor apărute în mass-media cum că darul de la nuntă și botez se impozitează, reprezentanții ANAF au fost nevoiți să clarifice lucrurile și să facă anumite precizări.

Se impozitează darul de la nuntă și botez? Întrebarea pe care o au toți românii

Banii primiți de români la nuntă și botez sunt încadrați în categoria veniturilor care nu trebuie să fie declarate. Astfel, ANAF a transmis că banii nu se impozitează.

Având în vedere zvonurile care au apărut în mediul online, reprezentanții ANAF au făcut publice anumite precizări pentru a clarifica situația și de a lămuri românii care aveau dubii.

Aceștia au amintit, conform prevederilor art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri care se încadrează ca fiind impozabile și anume: venituri din activități independente (definite conform art. 67), venituri din drepturi de proprietate intelectuală (definite potrivit art.70), venituri din salarii și asimilate salariilor (definite conform art. 76), venituri din cedarea folosinței bunurilor (definite conform art. 83), venituri din investiții (definite conform art. 91), venituri din pensii (definite conform art. 99), venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură (definite conform art. 103), venituri din premii și din jocuri de noroc (definite conform art. 108), venituri din transferul proprietăților imobiliare (definite conform art. 111), venituri din alte surse (definite conform art. 114 și 117).

„În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV”, arată ANAF.

Cadrul legal potrivit căruia veniturile din nuntă sau botez sunt neimpozabile

La articolul 62 din actul normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora, implicit, nu dau obligația declarativă din partea contribuabilului. Aceste venituri neimpozabile prevăd sume sau bunuri, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titluri de moștenire sau donație. În această categorie se încadrează și fondurile de natura darurilor de nuntă sau botez.

„Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62”, conform aceluiași act normativ.

ANAF a reamintit acest aspect în urma confuziei de interpretare greșită a sintagmei „venituri neidentificate”, apărute pe diferite platforme de social media în care se dădeau informații false.

„În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”, concluzionează ANAF.

Așadar, românii nu trebuie să-și facă griji din această privință, este clar că nu se impozitează darul de nuntă și botez.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.