vineri, 19 iulie, 2024

Se reintroduce taxa de poluare? Ordinul vine de la FMI

Specialiștii de la Fondul Monetar Internațional recomandă autorităților din București să ia în considerare implementarea unei posibile impozitări progresive a veniturilor personale, să exploreze creșterea veniturilor din TVA prin impozitarea mai accentuată a unor produse cu cota standard de 19%, și să reintroducă taxa de poluare în sectoarele transporturilor și construcțiilor.

Se reintroduce taxa de poluare? Cu ce recomandări vine FMI după misiunea la București

O echipă de experți din cadrul Fondului Monetar Internațional, sub conducerea lui Jan Kees Martijn, a desfășurat o misiune la București în decursul acestei săptămâni pentru a evalua ultimele evoluții economice și financiare, precum și pentru a revizui prognozele macroeconomice.

În concluziile prezentate joi, 1 februarie, la încheierea vizitei, experții estimează că va exista un deficit fiscal ce va depăși 6% din PIB în următorii ani, având în vedere cheltuielile asociate noii legi a pensiilor. Aceștia subliniază necesitatea implementării unor noi măsuri pentru a reduce deficitele la niveluri considerate sustenabile în aceste condiții.

„Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcţia corectă şi a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozăm deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi măsuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile”, este menționat în comunicatul FMI.

Chiar dacă inițiativele de a restrânge cheltuielile și de a îmbunătăți eficiența guvernului și a administrației fiscale sunt prielnice contribuția lor la ajustarea fiscală este considerată limitată, îndeosebi pe termen scurt.

„Veniturile din taxe ale României sunt cu mult sub nivelul din ţările comparabile şi prea mici pentru a susţine servicii publice la standarde UE. În consecinţă, nu există o cale realistă de progres fără o reformă substanţială a politicii fiscale”, au transmis experţii FMI.

Experții au sugerat introducerea impozitării progresive

În această situație, Fondul Monetar Internațional propune reforma impozitului pe venit prin eliminarea scutirilor existente, inclusiv prin reducerea pragului aplicabil microîntreprinderilor și, eventual, prin introducerea unei structuri de impozitare progresive. O altă variantă prezentată de experții FMI este majorarea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea unei game extinse de produse la cota standard.

Totodată, a fost recomandată implementarea unei taxe de poluare pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor, sau introducerea unor accize suplimentare pe combustibilii fosili, împreună cu o posibilă creștere a impozitului pe proprietăți prin aplicarea reformelor deja pregătite. În ceea ce privește impactul reformei pensiilor, experții FMI recomandă dezvoltarea unui mecanism eficient pentru distribuirea corectă a greutăților fiscale rezultate din această reformă.

„În elaborarea şi implementarea modificărilor politicii fiscale, predictibilitatea este vitală. Discuţiile pregătitoare şi comunicarea planurilor referitoare la reformarea taxelor ar facilita activitatea de planificare a firmelor şi gospodăriilor şi ar îmbunătăţi climatul investiţional”, au subliniat specialiștii.

În ceea ce privește prognozele pentru anul 2024, experții FMI anticipează o creștere a economiei românești de aproape 3 la sută, susținută de consolidarea consumului și cererii externe. De asemenea, se prevede că inflația de bază va reveni treptat în intervalul țintă al Băncii Naționale a României până la sfârșitul anului 2025. Cu toate acestea, avertismentele experților FMI indică faptul că creșterile salariale cu o sumă din două cifre ar putea crea obstacole în calea normalizării inflației. În aceste circumstanțe, se subliniază necesitatea unei politici monetare restrictive până când vor exista dovezi evidente că inflația de bază urmează o traiectorie descendentă către intervalul țintă al BNR.

În prezent, România nu are un acord activ de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, însă instituția financiară evaluează în fiecare an evoluția economică a țării. Aceste consultări reprezintă un exercițiu de supraveghere obligatoriu pentru toate statele membre, având ca scop analizarea situației financiare și economice la nivel național, cu elaborarea de recomandări generale privind politicile monetare, financiare și economice necesare pentru asigurarea stabilității și progresului economic. Astfel, în urma misiunii experților FMI la București, se va lua în considerare posibilitatea de a se reintroduce taxa de poluare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.