vineri, 12 aprilie, 2024

Șeful DNA, despre infracțiunile comise în pandemie: „Prejudiciul pe pandemie este de câteva sute de milioane de euro!“

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, susține că sunt multe dosare în lucru în legătură cu infracțiuni ce au fost comise în pandemia de COVID-19 sau care au legătură cu pandemia. Despre infracțiunile comise în pandemie, șeful DNA susține că prejudiciul total ar depăși câteva sute de milioane de euro și, în multe cazuri, s-a dispus deja sechestru asigurator.

Legat de recuperarea sumelor obținute ilegal în timpul pandemiei de COVID-19, Crin Bologa spune că asta se poate face doar din momentul în care este dată o decizie definitiv, iar de recuperare se ocupă Fiscul.

Crin Bologa, despre infracțiunile comise în pandemie: „Au fost mai multe tipologii de infracțiuni“

Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa, declară despre infracțiunile comise în pandemie că acestea sunt anchetate încă 2020 de instituția pe care o conduce. Perioada pandemiei de COVID-19 le-a permis multor persoane să comită multe ilegalități, infracțiuni în care sunt implicate peste 120 de persoane, în peste 90 de dosare penale.

„În timp, s-a conturat o tipologie a acestor infracțiuni. A avut loc o relaxare a achizițiilor publice în această perioadă. Mulți au depășit această relaxare și au profitat de situația de urgență și de suferința oamenilor. Unii s-au îmbogățit pe cont propriu, alții în grup organizat. Mai sunt infracțiuni tipice de corupție, cumpărare de influență, trafic de influență, dare și luare de mită. Profitând de combaterea pandemiei au apărut în sănătate, învățământ sau construcții. Prejudiciul pe pandemie este de câteva sute de milioane de euro“, declară Crin Bologa.

mai multi medici si masti pe o masa
Multe achiziții făcute în perioada pandemiei, când nu s-a ținut cont de prevederile legale, fac obiectul a peste 90 de dosare penale

Șeful DNA a adăugat că prejudiciile create în urma comiterii acestor infracțiuni se va putea recupera doar în cazul în care se vor da condamnări de către judecători.

„Prejudiciile vor fi recuperate doar în cazul în care instanțele vor dispune condamnări. Cuantumul bunurilor și sumelor sechestrate în cadrul dosarelor în care s-a dispus începerea urmăririi penale este de peste 400 de milioane de euro. După ce o hotărâre judecătorească de condamnare rămâne definitivă și se dispune confiscarea și repararea prejudiciilor, este de datoria Fiscului să recupereze aceste prejudicii“, menționează procurorul șef al DNA.

o persoana aesaza mai multe masti pe o masa
Dosarele penale deschise de DNA au legătură cu achizițiile de dispozitive medicale, măști, izolete sau camere barice

Peste 90 de dosare deschise referitor la infracțiuni ce au legătură cu pandemia de COVID-19

Multe achiziții făcute în perioada pandemiei, când nu s-a ținut cont de prevederile legale, fac obiectul a peste 90 de dosare penale, în care sunt implicate peste 120 de persoane.

În legătură cu acest subiect, Crin Bologa a menționat că dosarele au legătură cu achizițiile de dispozitive medicale, măști, izolete sau camere barice.

Sesizările în legătură cu unele dintre achiziții au fost făcute încă din 2021. Astfel, există un dosar legat de achiziția de vaccinuri, în care procurorii s-au sesizat din oficiu. Acel dosar este încă în lucru la DNA.

„Aceste dispozitive medicale au fost aduse atât din țări din Uniunea Europeană, dar și din țări ce se află în afara Uniunii Europene. Tocmai de aceea sunt necesare verificări încrucișate. Informațiile vin mai greu sau mai ușor de la o țară la alta. Sunt multe dintre dosare în care urmărirea se face in rem (n.r. – se anchetează fapta și nu o persoană anume). Este volum foarte mare de informație și sunt multe persoane vizate. Tipologia acestor infracțiuni se referă la persoanele importante. Nu trebuie să fie vorba despre miniștri sau secretari de stat. Există persoane din eșalonul III sau IV din ministere implicate. Acele persoane știu totul și sunt implicate. Așa am pus sub acuzare directorul Unifarm, directorul directorul ONAC, directorul ROMARM sau directori de la SNCFR, directori din CNAIR. Acele persoane ocupau de mult timp acele funcții și au putut produce prejudicii mari“, precizează șeful DNA despre infracțiunile comise în pandemie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite