Șoferii români ar putea rămâne fără permis pe viață. Codul Rutier s-ar putea modifica într-un mod drastic, inclusiv cu posibilitatea anulării permisului de conducere auto pentru o perioadă de 5 ani.
Conform regulilor actuale, suspendarea permisului este de doar 6 luni după executarea pedepsei, fie că aceasta a fost închisoare cu executare sau cu suspendare. Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), inițiatorul Legii Anastasia, a propus recent prelungirea acestei perioade de la 6 luni la 5 ani. Proiectul său a fost deja aprobat de Senat și urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților.
Șoferii riscă să rămână fără permis pe viață
Cu o săptămână în urmă, doi deputați de la Forța Dreptei, Bogdan Bola și Alexandru Kocsis-Cristea, au prezentat un proiect mai complex de amendare a Codului Rutier, care includea o prevedere conform căreia cei vinovați de ucidere din culpă în accidente de circulație să nu mai poată conduce pentru o perioadă de cel puțin 10 ani.
Liberalii, însă, propun acum o măsură și mai drastică, și anume anularea permisului și instituirea unei interdicții pe viață, în cazul șoferilor vinovați de conducere sub influența alcoolului sau drogurilor.
Cele două proiecte, cel al Forței Dreptei, cu suspendare pe 10 ani, și cel al PNL, cu anularea definitivă a permisului, au fost depuse simultan și ar putea fi discutate în comisiile specializate ale Senatului în același interval de timp, ajungând astfel la o singură soluție care să fie propusă în plen. Cu toate acestea, proiectul lui Cazanciuc nu poate fi inclus în această comasare, deoarece acesta se află deja la Camera Deputaților.
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”, se arată în art. 336.
Având în vedere aceste circumstanțe, există posibilitatea ca deputații să impună inițial o perioadă de suspendare a permisului de 5 ani, conform propunerii senatorului PSD. Ulterior, această perioadă de suspendare ar putea fi prelungită sau chiar extinsă pe toată durata vieții titularului permisului.
Ce riscă șoferii care conduc în stare de ebrietate și sub influența drogurilor
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor reprezintă un comportament periculos și ilegal care poate avea consecințe grave atât pentru șofer, cât și pentru cei din jur. Șoferii prinși conducând sub influența alcoolului sau drogurilor riscă să fie amendați, să le fie suspendat permisul de conducere sau chiar să fie arestați.
Condamnările pentru conducere sub influența alcoolului sau drogurilor pot avea consecințe juridice pe termen lung, inclusiv dosare penale, amenzi mari, serviciu comunitar și restricții privind permisul de conducere pe termen lung. De asemenea, conducătorii auto condamnați pentru conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor pot întâmpina dificultăți în a obține asigurări auto la tarife rezonabile.
Acum, persoanele care conduc în stare de ebrietate riscă să rămână fără permis pe viață. Din această cauză este absolut esențial ca șoferii să evite să conducă sub influența alcoolului sau drogurilor. Consecințele pot fi devastatoare, atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere uman. Siguranța și binele tuturor participanților la trafic depind de responsabilitatea fiecărui șofer.