luni, 15 aprilie, 2024

Taxele și impozitele se schimbă de la 1 iulie 2025! Anunțu la fost făcut de ministrul Marcel Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că taxele și impozitele se schimbă de la 1 iulie 2025. Acesta a dat asigurări că până atunci nu se vor opera creșteri de impozite și taxe. Șeful Finanțelor a susținut că noile măsuri fiscale se vor lua în prima jumătate a anului 2025.

Taxele și impozitele se schimbă de la 1 iulie 2025!

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a declarat că anul 2024 va fi caracterizat de absența impozitelor și taxelor. Totodată, a detaliat că noile inițiative fiscale vor fi probabil implementate în prima jumătate a anului 2025.

„Una dintre cele mai grele cereri de plată este cea cu numărul 4, din perspectiva reformelor pentru a include reforma pensiilor generale, cât și reforma salarizării unice, dar și reforma taxelor și impozitelor. Vorbind realist, cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale care, probabil, vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025. Acest lucru rămâne de văzut, ce va stabili noul guvern, dar 2024 este anul fără impozite și taxe”, a precizat Marcel Boloș.

Mai mult, ministrul Finanțelor a menționat că recomandările Băncii Mondiale se înscriu pe linia a ceea ce a declarat FMI. Atât în ceea ce privește taxarea verde, cât și alte elemente de reformă. El a subliniat că este prea devreme să se stabilească care va fi direcția urmată pentru noua politică fiscală a României.

Marcel Boloș a recunoscut că, în România, nivelul contribuțiilor de muncă este unul ridicat și că este necesar să se facă politica de resurse umane a României mai atractivă. Mai mult, acesta a menționat că este esențială o reechilibrare între impozitarea consumului, capitalului și a forței de muncă.

Ce măsuri va lua Guvernul anul viitor

În ceea ce privește impozitul progresiv, ministrul Finanțelor a precizat că reprezintă o luptă doctrinală, în condițiile în care populația are un anumit nivel de trai care permite impozitarea progresivă. Boloș a explicat că acest lucru înseamnă să se ia mai mulți bani din buzunarul contribuabililor. Totodată, Boloș a vorbit și despre cota unică.

„Am avut o cotă unică, de care am beneficiat toți. Am văzut că are această neutralitate în ceea ce privește munca și ca și factor de impulsionare fiscal și ca modalitate de a impulsiona forța de muncă, totuși, așa cum am precizat, cota unică e cea de care am beneficiat și ne-o dorim cu toții. PNL a și precizat că este linie roșie pentru ce înseamnă cotă unică și o susține în continuare. E prematur de spus dacă va fi și în 2025”, a mai spus  Marcel Boloș.

În ceea ce privește pachetul de măsuri pe care urmează să le ia, precum impozitarea progresivă, taxe mai mari pe proprietate sau taxe verzi pentru maşini, Marcel Boloş a zis că este prematur de spus care va fi linia de urmat pentru noua politică fiscală.

„Banca Mondială a făcut recomandări ce se înscriu în linia aceasta a ceea ce a declarat Fondul Monetar Internaţional atât în ceea ce priveşte taxarea verde, cât şi celelalte elemente de reformă. E prematur de spus ce va face România. Totuși, este o realitate şi toată lumea vede acest lucru, că avem contribuţiile de muncă exagerat de mari şi din această perspectivă trebuie să facem şi mai atractivă politica de resurse umane a României. Pe de o parte. Pe de altă parte, cum am menţionat mai înainte, este nevoie de această recalibrare între impozitarea consumului, impozitarea capitalului şi a forţei de muncă, pentru a lăsa loc liber contribuţiilor, loc liber pentru ajustările la contribuţiile asupra muncii, care ar crea o supapă şi un răgaz pentru mediul de afaceri, care cred că s-ar bucura de astfel de soluţii”, a mai zis Marcel Boloș, care a vorbit și despre taxele și impozitele care se schimbă de la 1 iulie 2025.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.