duminică, 3 decembrie, 2023

Tichetele de muncă vor fi acordate din 2024! Ce valoare au și cine le va primi

Noile tichete de muncă vor fi acordate din 2024. De acestea vor beneficia bonele, menajerele, persoanele care se ocupă de plimbarea câinilor, grădinarii sau cei care prestează activități casnice o să fie „plătiți” cu tichete de muncă. Acestea intră în vigoare de la începutul anului viitor și reprezintă un instrument valoric special creat pentru a acoperi contravaloarea serviciilor casnice prestate de furnizorul casnic.

Tichetele de muncă vor fi acordate din 2024

Legea care aduce tichetele de muncă a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în aprilie 2022, perioadă în care Guvernul a aprobat normele de aplicare. Scopul acestei legi este de a reglementa fiscal activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum „la negru”.

Prin introducerea tichetelor de muncă s-a vrut instituirea unui sistem de plată şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale. Astfel, în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiilor şi a impozitului aferente, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale şi de sănătate.

Așadar, tichetul de activități casnice este un instrument valoric special creat pentru a acoperi contravaloarea serviciilor casnice prestate de furnizorul casnic. De asemenea, acesta este individualizat prin elemente de siguranță, precum: serie și număr unic. Aceste elemente permit urmărirea și identificarea sa. La încheierea serviciilor, beneficiarul casnic restituie prestatorului numărul de tichete de activități casnice corespunzător valorii serviciilor oferite.

Vor putea fi achiziționate atât sub formă fizică, pe suport de hârtie, cât și sub formă electronică

Tichetele de muncă o să fie emise de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și o să se poată achiziționa atât sub formă fizică, pe suport de hârtie, cât și sub formă electronică. Trebuie avut în vedere faptul că tichetele nu pot fi transferate și trebuie convertite în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare celei în care serviciul casnic a fost efectuat.

„Tichetele de activități casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic. Acestea nu sunt transferabile şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic care le-a primit, care are obligația să le preschimbe în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menținerii calității de asigurat în sistemele asigurărilor sociale şi asigurărilor sociale de sănătate”, se arată în document.

De menționat este și faptul că beneficiarul casnic, care cumpără tichetele de muncă, suportă doar valoarea nominală a acestora, în timp ce costurile de tipărire și distribuire sunt suportate de ANOFM sau de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Tichetele de muncă vor fi acordate din 2024, începând cu data de 1 ianuarie, iar valoarea nominală a unuia o să fie de 15 lei. De asemenea, personalul casnic o să beneficieze de o reducere la calculul venitului net, având impozitul pe venit și contribuțiile sociale aplicate în mod corespunzător.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.