marți, 16 aprilie, 2024

Tradiții și obiceiuri populare de Bobotează. Acestea se țin pentru a avea noroc și sănătate

La începutul anului, există mai multe tradiții și obiceiuri populare care se respectă cu sfințenie de Bobotează, pentru a fi feriți de necazuri. Botezul Domnului, prăznuită de credincioși pe data de 6 ianuarie, și Ajunul Bobotezei, au o mare semnificație în religia ortodoxă. Și aceasta pentru că este ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apele râului Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătoarea care încheie circuitul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, care au început odată cu Nașterea Domnului, la 25 decembrie. În trecut, slujba de Bobotează nu avea loc în biserică, ci în apropierea unui ape din localitate. Legatd e aceasta, există credința că, în această zi, se sfințesc toate apele.

Tradiții și obiceiuri populare de Bobotează

Botezul Domnului este o sărbătoare religioasă importantă și străveche, în jurul căreia s-au format mai multe tradiții și obiceiuri populare. Astfel, se spune că, în ajunul sărbătorii, pe 5 ianuarie, se ține post negru întreaga zi, iar preoții merg din casă în casă pentru a sfinți cu agheasmă credincioșii.

Tot în jurul acestei zile, s-au creat multe obiceiuri care au legătură cu fetele nemăritate ce doreau să-și viseze ursitul. Acestea foloseau o crenguță de busuioc de la mănunchiul cu care preotul stropea casa și-l puneau sub pernă. Astfel, în acea noapte, urmau să-și viseze ursitul. Pentru a afla care va fi starea financiară a viitorului soț, fetele puneau o crenguță de busuioc la streașina casei.

Dacă, a doua zi, crenguța era înghețată, atunci soțul lor avea o situație financiară bună. Despre fetele tinere care alunecă pe gheață în ziua de 6 ianuarie, se spune că urmează să se mărite în acel an. Mai mult, gospodinele nu aveau voie să spele haine în ape curgătoare timp de 8 zile de la Bobotează, fiind o superstiție pe care o respectau pentru a fi sănătoase tot anul.

Pentru spor și prosperitate, se spune că în această zi nu e bine să împrumuți nimic din casă. În Maramureș, fetele tinere aleargă încă de la prima oră a dimineții la râul din sat pentru a aduce apă sfințită. Tradiția spune că prima fată care aduce apă de Bobotează este cea mai harnică din sat.

Obiceiuri religioase de Bobotează

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri legate de această sărbătoare este de a intra în apele înghețate ale unui râu în care preotul satului a aruncat o cruce. Cei mai curajoși bărbați din sat se aruncă în râu, iar cel care aduce crucea înapoi va avea sănătate și noroc tot anul.

Pentru a fi feriți de boli și de ghinion, în anumite zone din țară, în ziua de Bobotează bărbații trag cu pușca și strigă „Chiraleisa”, cât mai tare, atunci când preotul scoate crucea din biserică. Bărbații care strigă cu multă putere vor fi sănătoți tot anul.

Și cum sărbătoarea Bobotezei este strâns legată de apele curgătoare, oamenii din unele zone înfruntă frigul năprasnic și intră în apele reci, pentru a respecta această trădiție străveche.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite