luni, 24 iunie, 2024

Un tribunal a decis că nepoții nu pot fi obligați să-și vadă bunicii

Decizie inedită a unui tribunal din Italia care a decis că părinții nu pot să-și oblige nepoții să-și vadă bunicii. Concret, Curtea Supremă consideră că dorința copiilor de a nu-și vedea bunicii primează în fața dorinței părinților că a-i lor copii să-și viziteze bunicii.

Sunt multe cazuri, cel puțin în România, în care bunicii, sau străbunicii își cresc singuri nepoții. Totuși, în alte părți, problema se pune altfel. Pot părinții să-i oblige pe copii să stea la bunici? Răspunsul dat de judecător este un NU vehement.

Un tribunal a decis că nepoții nu pot fi obligați să-și vadă bunicii

Cazul judecat de Curtea Supremă din Italia a început acum mai mulți ani de către bunicii și un unchi după tată. Inițial, cazul a fost dat la un Tribunal pentru Minori din Milano, iar totul a căpătat o avergură națională. Cei trei petenți au reclamat faptul că nu pot să-și întâlnească nepoții din cauza piedicilor puse de copii. Cu cei din urmă, cele trei persoane aveau un conflict mai vechi.

Iniţial, atât Tribunalul Milano cât și Curtea de Apel din Milano le-a dat dreptate bunicilor și unchiului, iar în 2019 a încuviințat o întâlnire între nepoți și cele trei persoane, cu condiția ca de fată să fie și un asistent social. Judecătorii i-au atenționat pe părinți că există premisa unui prejudiciu psihologic pentru copiii care nu pot să-și vadă bunicii.

Ulterior, părinții le-a transmis judecătorilor că întâlnirile nu au fost apreciate de copii pentru că există deja tensiuni familiare și au făcut apel la decizia inițială. Un judecător de la Curtea Supremă din Italia a decis că, cu toate că copiii pot beneficia de legăturile cu bunicii, dar că și-au manifestat opoziția față de întâlniri. În tot acest context, mai ales din cauza tensiunilor familiare, interesele copiilor trebuie să prevaleze asupra celor ale bunicilor și o întrevedere între cele ei și bunici nu poate fi impusă de către părinți.

Bunicii pot să ceară în instanță să-și vadă nepoții

Legea Familiei introdusă în Italia în 2006 prevede mai multe aspecte ce fac referire strict la relație dintre bunici și nepoți. De exemplu, nepotul are dreptul de a se vedea cu bunicii, indiferent că aceștia vin pe linie maternă sau paternă. În date concrete, în pofida faptului că părinții se despart, nepoții pot să se ducă în vizită la ambele perechi de bunici.

Din aceste considerente și extrapolând situația, bunicii au dreptul să ceară unei instanțe să judece dacă decizia părinților de a le interzice copiilor vizita la bunici este una ilegală și poate să le dăuneze bunăstăriii minorilor.

În altă ordine de idei este bine de menţionat faptul că sănătatea mentală a copiilor primează. Sunt multe cazuri în care părinții au un comportament neadecvat cu aceștia, iar cei din urmă dezvoltă anumite complexe care dăunează atunci când devin adulți. Recent, psihologul Alina Amarandei a explicat de ce bătaia copilului nu reprezintă o soluție în dezvoltarea normală a acestuia.

Așadar, tribunalul a decis că părinții nu-și pot obliga copiii să se întâlnească cu bunicii. Lucru care reprezintă o premieră ăentru justiția din Italia.

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite