Vor intra procurorii și judecătorii în grevă? Liderii Coaliției au încercat să salveze 3 miliarde de euro de la Bruxelles, prin PNRR printr-o reformă a pensiilor speciale, care viza creșterea vârstei de pensionare, impozitare de 30% și nu mai mulți bani decât salariul în plată. Veniturile magistraților vor fi tăiate?
În țara noastră există 7 categorii de pensii speciale, printre care cele ale magistraților, militarilor sau diplomaților, iar sistemul de acordare a acestor tipuri de pensii are la bază privilegiile pentru specialii din instituțiile statului. În Europa, doar Suedia și Slovenia nu au un astfel de sistem. Pensiile speciale scot anual din buzunarul statului undeva la 12 miliarde de lei. În jur de 190.000 de persoane se bucură de aceste pensii speciale, dintre care aproximativ 180.000 sunt pensii militare, unde intră cei de la MAI, MApN, SRI, SIE și STS.
România și-a luat angajamentul în fața Comisiei Europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că va face o reformă a pensiilor speciale. Legislația în vigoare coroborată cu decizile Curții Constituționale a creat însă un blocaj instituțional în reglarea acestora.
Veniturile magistraților nu vor fi tăiate
Marius Budăi va veni cu varianta definitivă a reformei pensiilor speciale, după ce va purta o ultimă discuție cu Comisia Europeană, în care vor „armoniza” ultimele detalii legate de acest subiect. Comisia Europeană ar fi apreciat lucrurile bune care au fost făcute în privința acestui act normativ, conform ministrului.
Ministrul a făcut lămuriri legate de simulările pe impozitul de 15% și a spus cu cât ar scădea venitul unui fost magistrat în acest caz.
„S-au făcut simulări, dar nu vor scădea veniturile pentru magistraţii, de exemplu, care depăşesc venitul avut în activitate, va scădea prin acea recalculare şi prin această impozitare. Sunt lucruri diferite.
S-au făcut anumite estimări, sunt făcute estimări de către Banca Mondială pe total buget, pe tot ceea ce înseamnă impact şi sunt trimise la Comisia Europeană însă valori clare vom avea în momentul în care legea vă fi aprobată, publicată în Monitorul Oficial şi efectiv vom trece la recalculare”, a declarat Marius Budăi.
Ultimele „armonizări” vor fi discutate cu Comisia Europeană
Acesta a mai comunicat că până la 1 iulie legea pensiilor speciale ar trebui să fie deja adoptată în parlament, iar cele 3 ajustări, printre care și impozitarea pe un prag mai mic vor fi finalizate foarte curând.
„Cu siguranţă trebuie să reuşim. Mai avem câteva lucruri de armonizat. Tot weekendul am ţinut legătura cu Comisia Europeană. Mâine vom mai avea o ultimă discuţie, după care ştim exact ce avem de făcut. Important este că ceea ce s-a lucrat acum la Camera Deputaţilor, cu ceea ce s-a lucrat la Senat şi cu corpul legii trimise de Guvern, toate împreună duc spre o reformă în care Comisia recunoaşte că s-au făcut lucruri bune, mai sunt trei mici ajustări care trebuie realizate.
Mâine vor fi gata şi acele trei ajustări. Vorbim de impozitare pe un prag mai mic. Până acum s-a propus un impozit de 30% ce depăşeşte salariul mediu brut pe economie cunoscut şi utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ultima variantă este cu 15%, dar cu un prag mai coborât şi anume la salariul mediu net, nu brut”, a explicat ministrul Muncii.
El a mai adăugat că celelalte lucruri care trebuie prelucrate sunt cu privire la salarii și perioada de activitate.
„Mai este un aspect legat de anumite salarii care se dădeau funcţionarilor publici şi parlamentari la data pensionării – dispar şi acelea. Şi încă o intrare etapizată în vigoare asupra a ceea ce înseamnă perioada de activitate, raportarea la o anumită perioadă de activitate s-au solicitat încă câte o lună în plus la fiecare şase luni din primii cinci ani.
Sunt lucruri minore care arată că ceea ce s-a întâmplat până acum sunt aspecte pozitive şi considerate pozitive de Comisie”, a completat acesta ca răspuns la întrebarea dacă veniturile magistraților vor fi tăiate.