duminică, 3 decembrie, 2023

Veste bună pentru bugetari! Se va introduce un spor care va încuraja performanța

Ministrul Muncii a venit cu o veste bună pentru bugetari. Simona Bucura Oprescu a transmis că se va introduce un spor care va încuraja performanța. Legea salarizării unitare este în plin proces de negociere între autorități și sindicate. Experții din Ministerul Muncii intenționează să introducă un bonus lunar de performanță.

Veste bună pentru acești bugetari!

Prin noua lege a salarizării se dorește eliminarea inechităților din salarizarea în sistemul public. Ministerul Muncii a continuat negocierile cu bugetarii din instituții și companii de stat.

„Negocieri-maraton pentru legea salarizării: profesioniștii din transporturi, din autoritățile centrale și instituțiile cu autofinanțare și-au expus problemele din domeniile lor de activitate”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat intenția Guvernului de a introduce un bonus lunar pentru bugetari care să încurajeze performanța.

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanța. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forța calificată de muncă”, a menționat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a discutat cu profesioniştii din transporturile aeronautice, Apele Române, energie, Agenţia Nucleară şi Deşeuri Radioactive, turism, Agenţia Naţională de Integritate, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei şi sindicatele reprezentative ale acestor instituţii.

Peste 50 de tipuri de sporuri acordate angajaților de la stat

Discuţiile au avut loc în contextul elaborării proiectului legii salarizării în sectorul bugetar. Profesioniştii prezenţi la dialog au expus provocările pe care le întâmpină la locurile de muncă şi au susţinut că este nevoie de o lege nouă care să elimine inechităţile din salarizarea în sistemul public.

Prin legea „austerității” fiscal-bugetare care va intra în vigoare de la finalul acestui an, se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare pentru companiile cu pierderi.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora care au inregistrat pierderi din anii precedenți și nerecuperate precum și cei care înregistrează pierderi în anul curent li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare”, se spune în legea adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii în Parlament.

Guvernanții nu au reușit să modifice în ultimii ani legea salarizării astfel încât să elimine o parte dintre sporurile pe care bugetarii le primesc pe lângă salariul de bază.

Dacă inițial sporurile au fost introduse pentru a ajuta la creșterea veniturilor mai mici ale bugetarilor, ele s-au înmulțit an de an și nu au mai putut fi scoase.

Simona Bucura Oprescu a precizat că se va introduce un spor care va încuraja performanța în condițiile în care sunt peste 50 de tipuri de sporuri acordate angajaților de la stat -pentru condiţii de stres sau suprasolicitare neuropsihică, spor pentru folosirea calculatorului, pentru munca în ture, pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru păstrarea confidenţialităţii. Alte sporuri acordate sunt sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare, pentru proiecte europene, pentru complexitatea muncii, pentru izolare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.