duminică, 19 mai, 2024

Bugetarii au motive să fie supărați: Se taie voucherele de vacanță!

Ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, a anunțat că vor avea loc tăieri masive de fonduri pentru recuperarea găurii din buget. Astfel, bugetarii vor fi cel mai tare afectați de aceste măsuri. Astfel, se taie voucherele de vacanță, după cum a precizat ministrul. În plus, se dorește reducerea drastică a salariilor şi sporurile plafonate.

Se taie voucherele de vacanță!

Se anunță vremuri grele pentru angajații la stat. Ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, a menționat că se dorește realizarea unor economii. Aproximativ 2 miliarde de lei anual vor fi recuperate prin eliminarea voucherelor de vacanță. Măsura ar trebui să se aplice pentru anii 2024 și 2025.

„Luăm în calcul să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală”, a precizat Marcel Boloş.

Un alt scenariu luat în calcul este acordarea voucherelor de vacanţă doar bugetarilor cu salarii sub 8.000 lei net. Această măsură ar însemna că aproximativ 12% dintre bugetari nu le vor mai primi. Prin această măsură mai echilibrată bugetul ar câștiga peste 220 de milioane de lei.

În plus, bugetarii sunt amenințați și cu plafonarea sporului de 15% din salariul de bază pentru condiţii vătămătoare. Legat de acest subiect, Marcel Boloș a precizat că în formula actuală, acordarea acestui spor nu este corectă.

„Poate să ajungă de la câteva sute de lei până la 3.000 de lei, ceea ce este nedrept. 1.000 lei brut a rămas în momentul de faţă pentru toţi funcţionarii publici şi e forma firească de a egaliza aceste sporuri”, a susținut Marcel Boloş.

O plafonare ar urma să fie impusă și salariilor conducătorilor din companiile de stat, iar acestea vor fi acordate doar în funcție de performanță.

Se păstrează plafonarea facturilor la energie şi gaze

Reprezentanții Guvernului intenționează să păstreze schema de plafonare a facturilor de energie electrică și gaze naturale.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că n uar trebui să existe motive de îngrijorare din această cauză.

„Românii să se aştepte să nu tremure de frica facturilor şi nici de frig. În iarna aceasta nu se pune problema din perspectiva Ministerului Energiei să modificăm această schemă”, a spus Sebastian Burduja.

Nici mediul privat nu va scăpa de măsurile pe care intenționează să le impună Guvernul. Astfel, Guvernul intenționează să suprataxeze băncile în următorii 3 ani.

Instituțiile bancare ar urma să achite, în plus față de impozitul pe profit de 16%, și o taxă suplimentară de 1% din cifra de afaceri. Măsura ar putea duce la o contribuție totală semnificativă către stat, de aproximativ 32%, ținând cont de veniturile acestor bănci.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a menționat că se are în vedere o taxă de solidaritate:

„Dacă este adăugat ca taxă de solidaritate, atunci practic am reuşi să evităm dubla impunere”, a spus Marcel Boloş.

Economiștii sunt de părere că măsurile pe care le are în vedere Guvernul nu vor face altceva decât să penalizeze sursa profitului.

„Pe cine penalizezi când instaurezi o impozitare suplimentară a profitului? Exact sursa acestui profit, banii deponenţilor. Vom vedea acest lucru prin scăderea dobânzilor la depozite şi prin prevenirea încetinirii inflaţiei”, a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie.

În scurt timp, Guvernul a r trebui să facă publice măsurile pe care intenționează să le ia, iar una dintre acestea ar putea presupune să se taie voucherele de vacanță pentru bugetari.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.