vineri, 12 aprilie, 2024

Avertismentul profesorului Anton Hadăr: Se îngheață pensiile din România!

Profesorul Anton Hadăr a lansat un avertisment în cadrul unei emisiuni TV. Acesta a precizat că se îngheață pensiile din România pentru mai multe categorii de români. Aceștia se confruntă cu riscul de a nu le crește pensia pentru o perioadă cuprinsă între 4 și 6 ani, conform prevederilor noii legi.

Se îngheață pensiile din România!

Profesorul Anton Hadăr a declarat că aproximativ 1,8 milioane de români nu vor beneficia de creșterea pensiilor în septembrie. Acest lucru ar fi cauzat de noua formulă de calcul. Ea nu îi avantajează pe cei care s-au pensionat în ultimii patru ani.

Mai mult, există alte categorii de români pentru care există riscul ca pensiile să rămână la același nivel pentru următorii 4-6 ani. Printre aceste categorii se numără cei cu grupe de muncă. Nu toți aceștia sunt afectați. Conform lui Hadăr, pensia lor nu va crește decât dacă au avut și puncte de stabilitate și ani de muncă.

Profesorul a menționat că există deja valori mari ale valorii punctului de referință (VPR) în aceste categorii. De exemplu, pentru cei care au lucrat exclusiv la CFR, VPR-ul este de 101. Aceștia nu vor putea recupera creșteri ale pensiilor dacă nu au avut ani de muncă.

„În cazul celor cu grupe de muncă, dar unii dintre ei, nu toți. Acolo nu crește pensia, decât dacă au avut și ei puncte de stabilitate, dacă au avut ani de muncă. Acolo deja în plată sunt VPR-uri (valoarea punctului de referință – n.r.) foarte mari. Spre exemplu la Calea ferată: cine a lucrat numai la CFR are VPR -101. Deci aceștia cu 101, dacă n-au avut ani de muncă, nu pot recupera. Acești pensionari vor sta poate și doi ani, poate până în 2026, să le crească pensia”, a declarat Anton Hadăr.

Ce spune legea pentru cei ce lucrează în condiții deosebite sau speciale

În plus, în alte domenii, cum ar fi industria minieră, valoarea VPR-ului poate ajunge la 135 sau chiar 142. Pentru aceste categorii de pensionari, există riscul ca pensiile să rămână la același nivel timp de 5-6 ani, într-o perioadă de înghețare a acestora.

Dar sunt și alte grupuri de pensionari care, deși au lucrat în aceleași condiții, au VPR-uri mult mai mici. Ei trebuie să aștepte creșteri ale pensiilor. Hadăr a subliniat că aceasta este prevederea legii și că el nu a contribuit la elaborarea acesteia în niciun fel.

Conform noii legi, lucrătorii care desfășoară activități în condiții deosebite sau speciale primesc un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună de activitate în aceste condiții.

În contrast, vechea lege prevedea o majorare a punctajelor lunare realizate în acele perioade cu 25% sau 50%, în funcție de grupa de condiții. Diferența de calcul între cele două legi poate genera o discrepanță de până la 7 puncte în defavoarea pensionarului sau a asiguratului care a lucrat în condiții speciale, ceea ce înseamnă o pensie mai mică pentru aceștia.

Locurile de muncă considerate a fi în condiții deosebite sau speciale sunt cele care pot duce la îmbolnăviri profesionale pe termen lung.

Așadar, profesorul Anton Hadăr a avertizat, în cadrul unei emisiuni TV, că se îngheață pensiile din România pentru mai multe categorii de români.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.