luni, 15 aprilie, 2024

Reforma anunțată de PSD și PNL a eșuat! Guvernul nu a vrut sau nu a putut

Anul trecut, PSD și PNL se dădeau cu fundul de pământ ce mare gaură este în buget și ce măsuri dure trebuie luate. Reforma anunțată de PSD și PNL a eșuat! Aste deoarece urmează alegerile din vară și din iarnă și liderii struțo-cămilei nu-șu doresc oameni nemulțumiți. De aceea, posturile vacante din sistemul bugetar care ar fi trebuit desființate sunt de fapt acum mai multe, iar umărul angajaților din sectorul public crește în continuare.

Reforma anunțată de PSD și PNL a eșuat!

După ce au descoperit anul trecut, ca prin minune, că există o mare gaură în buget, liderii coaliției de guvernare au stabilit, prin lege, creșteri de taxe și impozite pentru companii, dar și, o așa-zisă, reformă a aparatului bugetar.

Toate instituțiile și autoritățile publice centrale sau locale urmau să desființeze posturile vacante și funcțiile de șef de birou. Mai mult de atât, structurile administrative ar fi trebuit să respecte niște reguli care să ducă la diminuarea cu 25% a funcțiilor din sectorul public.

Atunci s-a spus cât de mult muncesc guvernanții pentru a face reforma administrației publice și care era completată de creșterile de taxe și impozite impuse companiilor din sectorul privat și cel public. În baza legii, reducerile de posturi vacante și reorganizările din administrație trebuia făcută până șa sfârșitul anului 2023. Au venit pe urmă cu o derogare care stabilea ca termen limită jumătatea acestui an. Doar că și-au dat seama că vin alegerile și au făcut o a doua derogare, când printr-o ordonanță de urgență au crescut numărul funcțiilor de conducere de la autoritățile publice autonome la 10% din totalul angajaților, după ce legea prevedea un nivel maxim de 8%.

Au crescut cu 20% cheltuielile cu salariile plătite din fonduri publice

Instituțiile de stat care au luat în serios măsura anul trecut au făcut-o de fapt la mișto, plimbând angajații pe posturile vacante și au făcut o reorganizare astfel încât să păstreze cât mai mulți șefi. Ba chiar au fost cazuri în care titularii posturilor restructurate au dat instituția publică în judecată.

Cum, necum, s-a ajuns în situația în care, în luna ianuarie a acestui an, numărul posturilor vacante era mai mare cu aproximativ 11.000 decât în aprilie 2023. Cu alte cuvinte, marea reformă a aparatului administrativ a fost un fiasco total. De fapt, nu s-a întâmplat nimic și nici până la jumătatea acestui an n use va întâmpla. Mai mult, numărul angajaților bugetari a continuat să crească din aprilie 2023 până în ianuarie 2024, respectiv de la 1.279.314 la 1.291.792.

Asta nu arată altceva decât că guvernul fie nu poate, fie nu vrea să facă o minimă reformă a sectorului public.

Așa se explică de ce au crescut cu 20% cheltuielile cu salariile plătite din fonduri publice. Bugetarii reprezintă o mare familie și la propriu, dar și la figurat, în care se înghesuie favoriți ai politicienilor laolaltă cu neamuri, rude ale funcționarilor publici, iar această castă nu poate fi eradicată.

E clar că reforma anunțată de PSD și PNL a eșuat deoarece Guvernul nu a vrut sau nu a putut să facă asta.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.