marți, 23 iulie, 2024

Se alimentează cardurile de energie 2024: Banii se pun chiar înainte de Paște

Veste bună pentru românii cu venituri reduse: se alimentează cardurile de energie 2024! Sprijinul financiar ar trebui să ajungă la românii vizați înainte de sărbătorile de Paște din acest an.

Cardurile de energie vor fi alimentate începând cu 15 aprilie 2024, banii urmând a fi folosiți pentru plata facturilor sau achiziţia de lemne de foc.

Se alimentează cardurile de energie 2024

Legea a fost promulgată la finalul anului trecut de președintele Klaus Iohannis și vine în sprijinul familiilor vulnerabile, oferindu-le acces la tehnologii moderne care să le optimizeze consumul de energie termică.

Aproximativ un milion de locuințe din România sunt încă conectate la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice, cu jumătate dintre acestea localizate în cele șase sectoare ale capitalei. În București, de exemplu, 275.000 de apartamente încă nu dispun de astfel de sisteme individuale.

Legea are ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai ale familiilor cu resurse financiare limitate și contribuie la eficientizarea consumului de energie termică, având un impact pozitiv asupra reducerii cheltuielilor cu încălzirea în perioadele reci.

Subvenția este destinată exclusiv anumitor categorii de români:

  • Pensionari cu vârsta de 60 de ani și peste, având venituri lunare de până la 2.000 lei.
  • Pensionari cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu aceeași limită de venit de până la 2.000 lei lunar.
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, având venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 lei.
  • Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010.
  • Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Ajutor financiar este în valoare de 750 de lei

Acest sprijin financiar este de maxim 750 de lei pe locuință / gospodărie vulnerabilă și poate fi utilizat până la 31 decembrie 2024.

Bugetul alocat pentru această măsură este de 375 de milioane de lei, susținut din Fondul pentru Modernizare, iar beneficiarii trebuie să solicite subvenția după montarea repartitoarelor de către societățile prestatoare de servicii energetice agreate.

Inițiatorul proiectului a fost ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a menționat că Guvernul este conștient de provocările generate de tranziția energetică pentru cetățenii români, în special în contextul crizei energetice.

Prin această lege se introduce un mecanism de finanțare concret, reprezentând un angajament ferm față de sprijinirea cetățenilor în procesul de modernizare energetică, spunea ministrul.

Deţinerea cardului de energie confirmă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea preţului la energie, respectiv pentru achitarea datoriilor curente şi sau restante la furnizorii de energie, sau, după caz, al sprijinului pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică.

Cardul de energie nu are valoare nominală şi nu poate face obiectul tranzacţionării. Orice tentativă de tranzacţionare atrage după sine anularea cardului de energie, precum şi a dreptului de a deţine sume în mandat poştal pentru a compensa preţul la energie.

Astfel, cardurile de energie 2024 se vor alimenta începând cu data de 15 aprilie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.