marți, 5 decembrie, 2023

Veste proastă pentru fumători: Fără ţigări în maşină şi în parcuri!

Un proiect de lege, care se află în dezbatere la Senat, stabilește regula fără ţigări în maşină şi în parcuri. Astfel, fumatul în maşină, în prezenţa copiilor, ar putea fi interzis. Acest proiect de lege vine şi cu alte propuneri împotriva fumatului.

Fără ţigări în maşină şi în parcuri!

Modificare legislativă presupune mai multe schimbări în ceea ce priveşte fumatul în spaţiile publice şi nu numai. Cea mai importantă dintre ele este interzicerea fumatului în autoturisme, în cazul în care în maşini se află şi copii. Mai mult decât atât, ar putea fi interzis fumatul în parcuri, în apropierea spitalelor şi a unităţilor sanitare, dar şi a şcolilor sau în apropierea staţiilor mijoacelor de transport în comun.

În plus, ar putea apărea şi amenzi în cazul în care românii aruncă pe jos mucuri de ţigară. Senatorii care au venit cu această propunere legislativă spun că au adus ca exemplu ţările din Europa, unde deja sunt aceste interdicţii.

Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii. Atunci când cineva fumează o țigară, cea mai mare parte a fumului nu intră în plămânii săi; fumul se împrăștie în aer și oricine se află în apropiere îl poate inhala.

Potrivit NHS, persoanele care inhalează fumatul pasiv în mod regulat sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de aceleași boli ca și fumătorii, inclusiv de cancer pulmonar și boli de inimă.

Ce țări europene au interzis fumatul în mașină

Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE, în timp ce în 13 țări din UE nu există nicio interdicție. Germania intenționează să aplice o regulă parțială a fumatului în mașini pentru a proteja copiii și femeile însărcinate de expunere. Ministrul Sănătății din această țară, Karl Lauterbach, care a militat pentru această interdicție, a declarat că aceasta ar fi trebuit să fie introdusă mai devreme.

„Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii. Cel puțin, asigurați-vă că aveți o casă și o mașină fără fum de tutun”, potrivit Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

SFP, care este o mare coaliție europeană de ONG-uri care lucrează la analiza politicilor UE și la acțiuni de advocacy pentru a mobiliza factorii de decizie să facă din controlul tutunului o prioritate politică, oferă o hartă cuprinzătoare a reglementărilor privind fumatul în Europa.

În reglementarea fumatului în autovehicule există trei practici principale. Țările pot să nu aplice nicio interdicție, o interdicție parțială sau o interdicție totală. Conform SFP, fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE începând cu 2022. Acestea sunt Italia, Letonia și Lituania. De asemenea, este complet interzis în Turcia, țară candidată. Aceasta înseamnă că interdicția completă a fumatului în mașini este în vigoare în doar patru din cele 39 de țări europene.

Unsprezece țări din UE au pus în aplicare interdicții parțiale, care se referă în mare parte la fumatul în mașinile în care se află copii sub 18 ani. Aceste țări sunt următoarele: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia. Fumatul în mașini este, de asemenea, interzis parțial în Regatul Unit, ceea ce reprezintă un total de 12 țări din 39.

Interdicțiile parțiale sunt, în mare parte, interdicții care interzic în mod specific fumatul în mașini atunci când sunt prezenți copii cu vârsta sub 18 ani. Această limită de vârstă este de 12 ani în Luxemburg, 15 ani în Finlanda și 16 ani în Cipru.

Doar în Irlanda, o interdicție parțială ia în considerare și prezența femeilor însărcinate, conform SFP. În Irlanda, fumatul în mașini este interzis în cazul în care este prezentă o femeie însărcinată.

Acum, se are în vedere varianta legislativă fără ţigări în maşină şi în parcuri, în România.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.