marți, 5 decembrie, 2023

Aragazele vor fi interzise în Uniunea Europeană! De când se aplică măsura

Aragazele vor fi interzise în Uniunea Europeană! Explicația se bazează pe faptul că ar polua atmosfera și ar necesita prea multă energie și timp pentru pregătirea mâncării. Astfel, aragazul tradițional ar putea deveni istorie în anii următori. Autoritățile europene spun că arderea gazelor produce monoxid de carbon și alți poluanți nocivi pentru sănătate. În același timp, plitele cu inducție nu produc fum și nici nu produc emisii. În acest context, susțin autoritățile europene, aragazul tradițional trebuie înlocuit.

Aragazele vor fi interzise în Uniunea Europeană

Un raport al Organizației pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) arată că gătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, are efecte dăunătoare asupra sănătății. Acesta conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste normele impuse de Uniunea Europenă.

Testele de laborator efectuate de TNO au arătat că aparatul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie, dar şi alţi poluanţi care pot afecta grav sănătatea oamenilor, în special pe cea a copiilor.

În ultimul an, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000. Astfel, liderii Uniunii Europene se gândesc serios să interzică vânzările de aragazele către populație.

„Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani.

Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii. Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică.”, informează TNO.

Cererea de gaze naturale va scădea în Europa în următorii 20 de ani

Schimbarea ar influența multe obiceiuri zilnice și ar aduce costuri suplimentare pentru fiecare gospodărie. Potrivit proiectului european, noile sisteme elimină riscul ca mâncarea să dea pe foc, dar și riscul de explozie. Mai mult, focul se poate stinge singur dacă a fost lăsat aprins mai mult decât este necesar.

Trecerea la noul sistem se va face după cum s-a explicat pentru obligația de renovare a caselor de clasă energetică scăzută. Simultan, procesul de înlocuire ar putea fi finalizat în câțiva ani.

În momentul de față nu există indicații oficiale în acest sens. Totuși, tot mai mulți europeni au renunțat la abonamentul la gaz și folosesc deja plitele cu inducție. Acestea din urmă nu utilizează gazul drept combustibil. Nu generează o flacără, dar încălzesc oalele și tigăile.

În altă ordine de idei, amintim că cererea de gaze naturale ar putea scădea în Europa în următorii 20 de ani. Un studiu realizat de firma de consultanță Deloitte și de institutul german de mediu Oeko sugerează că în următoarele două decenii va avea loc o scădere substanțială a cererii de gaze naturale în Europa.

Autorii studiului estimează că, până în 2040, cererea de gaze naturale ar putea scădea cu până la două treimi. Până în 2050, aceasta ar putea scădea cu până la 95% față de nivelurile observate în 2021.

Această proiecție este condiționată de menținerea de către statele membre ale UE a progreselor înregistrate în vederea îndeplinirii obiectivelor lor în materie de climă. De exemplu, guvernul german și-a stabilit obiectivul de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2045.

Conform previziunilor studiului, până în 2030, se așteaptă ca Germania să aibă nevoie de aproximativ 650 TWh (terrawatt-oră) de gaze naturale, ceea ce reprezintă o reducere de aproximativ o treime față de nivelurile de consum înregistrate în 2021.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.