vineri, 14 iunie, 2024

Veste proastă pentru pensionari! Ce sumă va primi un român ce are acum un venit de 8.000 de lei!

Românii care muncesc plătesc sume impresionante pentru a-și asigura pensia la bătrânețe. În momentul în care ies la pensie, mulți români au parte de un șoc deoarece află că după o viață de plătit dări la stat ajung să primească o pensie de nimic. Tocmai de aceea, mulți vor să știe, spre exemplu, ce sumă va primi un român ce are acum un venit de 8.000 de lei.

Ce sumă va primi un român ce are acum un venit de 8.000 de lei!

Românii care vor să știe câți bani vor încasa atunci când vor ieși din câmpul muncii, au acum posibilitatea să solicite de la Casele Județene un buletin de calcul.

Astfel, un român care are un salariu brut de 4.000 de lei, adică undeva la 2.400 de lei în mână, dacă va ieși la pensie în anul 2033, va avea o pensie medie de 1250 de lei, asta dacă nu a cotizat la pensiile private obligatorii.

O persoană care lunar câștigă suma de 6.000 de lei brut și care peste 10 ani va ieși la pensie, va avea o pensie de cel mult 1.870 de lei.

Un angajat câștigă un salariu brut de 8.000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia acestuia în 2033 va fi de 2.500 de lei.

Cei care vor să obține o pensie de minim 3.000 de lei, ar trebui să primească brut de la angajator peste 10.000 de lei.

„Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată într-un comunicat oficial al Casei Naționale de Pensii.

Cum se face calculul

În anul 2023, valoarea punctului de pensie a crescut cu 12,5%, fiind în prezent 1.785 de lei. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Pentru a putea face o estimare generală, trebuie să pornim de la general la particular:

Valoarea pensiei este echivalentă cu un Punctaj mediu anual înmulțit cu Valoarea punctului de pensie (1.785 lei).

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Mai în clar, dacă o persoană are o vechime în muncă de 40 de ani, punctajul mediu anual va deriva din însumarea tuturor punctajelor medii, apoi împărțirea lor la 40, conform următoarei formule: Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual 40): Nr. ani stagiu complet – 40 ani

Continuând explicațiile de la general la particular, punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar al asiguratului) la indicele salariului mediu brut din luna respectivă:

Într-o ipoteză în care o persoană a câștigat pe toată durata activității sale profesionale un salariu brut echivalent cu salariul mediu brut lunar din fiecare perioadă a trecutului său profesional, atunci punctajul lunar ar fi 1. Concomitent, punctajul mediu anual s-ar reduce similar la 1, prin corelarea cu anii de muncă, iar calculul final ne permite să determinăm faptul că o persoană care a început să lucreze în anul 1983 și a menținut pe parcursul întregii cariere un venit corelat direct cu salariul mediu brut din fiecare lună începând cu 1983 și până în prezent, dacă va ieși la pensie anul acesta, va încasa o pensie de 1.785 de lei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite