sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Veste proastă pentru români! Se scumpesc biletele de tren!

Traian Preoteasa, directorul general al operatorului feroviar național CFR Călători, a dat undă verde unor noi creșteri de preț pentru biletele de călătorie din cadrul companiei. Documentele disponibile pe clubferoviar.ro indică faptul că noile tarife pentru călătoriile pe calea ferată urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2024. Cu toate acestea, CFR Călători nu a emis până în acest moment nicio declarație oficială în legătură cu faptul că se scumpesc biletele de tren.

Se scumpesc biletele de tren!

Conform documentului, pe data de 26 martie 2024, șeful operatorului feroviar național și-a pus semnătura pe Decizia nr. 33 referitoare la creșterea preturilot de deservire generală în transportul public feroviar de călători.

„Având în vedere Nota nr. OMC2/3/304/20.03.2024, aprobată în temeiul prevederilor art. 28 alin (6) lit. (p) din Actul Constitutiv al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători C.F.R. Călători S.A., prin care au fost aprobate noile tarife pentru suplimentele de pat valabile începând cu data de 1 aprilie 2024, în scopul creşterii veniturilor CFR Călători, Directorul General al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători C.F.R. CĂlători – S.A. emite următoarea Decizie.

Art. 1. Tarifele de deservire generală clasa A şi tarifele auxiliare clasa B din transportul feroviar public de călători sunt prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezenta Decizie.
Art. 2. Prezenta Decizie se aplică de la data de 1 aprilie 2024 şi va fi publicată în Buletinul Informativ aI S.N.T.F.C. CFR Călători S.A..
Art. 3. Direcţiile centrale din cadrul S.N.T.F.C. CFR Călători S.A. şi Sucursalele Regionale de Transport Feroviar de Călători 1-8 vor lua măsuri pentru punerea în aplicare atât a prezentei Decizii cât şi a celorlalte dispoziţii referitoare la aplicarea tarifelor de transport în transportul feroviar public de călători”, potrivit documentului publicat pe clubferoviar.ro

Care sunt noile tarife CFR

Hotărârea adoptată de Traian Preoteasa detaliază tarifele de călătorie cu trenul percepute de operatorul feroviar de stat, menținându-le în general la nivelul actual, cu câteva excepții. Astfel, suplimentul pentru o cabină simplă, anterior la prețul de 210 lei, va crește începând de luna viitoare la 225 de lei. Tariful pentru un pat într-o cabină de două persoane va crește și el cu 15 lei, trecând de la 105 la 120 de lei. De asemenea, costul unei cabine cu trei locuri va suferi o creștere de 15 lei, ajungând de la 85 la 100 de lei. În ceea ce privește vagoanele cușetă, suplimentele vor fi de 78 de lei pentru un pat într-o cabină de patru locuri și de 58 de lei pentru un pat într-o cabină de șase locuri, comparativ cu tarifele anterioare de 72 de lei și, respectiv, 52 de lei.

Ultima creștere a prețurilor în transportul public feroviar a avut loc în luna decembrie, și s-a desfășurat într-un mod similar, fără ca CFR Călători să comunice public creșterea de 8,8%. Compania feroviară de stat a difuzat la acea vreme o notificare publică referitoare la actualizările programului, „Mersul Trenurilor 2023-2024”, însă nu a informat și despre iminența creșterii tarifelor în cadrul noului program de circulație.

Penultima majorare a tarifelor în transportul feroviar de călători a fost implementată la 1 iulie 2022, iar la acea dată a fost anunțată anticipat. Această majorare a fost de 20%, iar pentru traseul Oravița-Anina a fost introdus un tarif special. Înainte de aceasta, ultima majorare a tarifelor în transportul feroviar de călători a avut loc în 2013. Se scumpesc biletele de tren, iar noile tarife vor intra în vigoare de la 1 aprilie 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.